U organizaciji Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS), odnosno dipl. meteorologa Dušana Pavićevića, u Crnoj Gori se već po deveti put održava Otvoreno prvenstvo u prognozi vremena. Međutim, učesnici mogu biti i oni koji žive izvan Crne Gore, a čak ne moraju biti ni meteorolozi po struci – što nam govori i sam naziv ovog takmičenja. Učesnik može biti svako ko ima više od 14 godina, ko želi da se takmiči u prognozi vremena i sa sobom ponese dobro raspoloženje.

ZHMSCG
ZHMSCG

Prijave traju do utorka 13. oktobra, kada do kasnih večernjih sati treba poslati i prvu prognozu za četvrtak, 15. oktobar. Prvi zadatak, odnosno gradovi u Crnoj Gori za koje treba izraditi prognozu, biće objavljen najkasnije u subotu, 10. oktobra.

Takmičenje će imati 10 kola podeljenih u dva ciklusa. Kako se nedeljno prognozira jednom, svakog utorka do ponoći za četvrtak, takmičenje će trajati do kraja decembra. Od meteoroloških parametara prognoziraju se maksimalne temperature za 3 lokacije, padavine za iste 3 lokacije, zbirna brzina vetra, minimalna temperatura na nivou Crne Gore, kao i visina snega na Žabljaku.

Više o propozicijama i načinu bodovanja možete saznati na forumu ZHMS, a preko foruma se možete i prijaviti za takmičenje. Prijaviti se možete i putem slanja email-a, no o svemu tome više možete saznati na već pomenutom forumu.

Naravno, postoje i novčane nagrade za one najuspešnije, a postoji mogućnost da će vremenom biti još nagrada – kao što su zimovanje ili letovanje u Crnoj Gori i još toga.

Novčane nagrade na IX prvenstvu Crne Gore u prognozi vremena
Novčane nagrade na IX prvenstvu Crne Gore u prognozi vremena

Do ovog trenutka prijavljeno je 26 takmičara, a očekuje se preko 50 takmičara. Mi ćemo biti učesnici na IX otvorenom prvenstvu Crne Gore u prognozi vremena, a vi? 🙂

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…