Pre svega, sa malim zakašnjenjem, naša ekipa želi svojim vernim posetiocima srećnu Novu 2016. godinu, da vas zdravlje služi, ljubav čini srećnima, a sreća ispunjava. Obožavaocima meteorologije i vremenskih prilika želimo dalje napredovanje sa znanjem na polju meteorologije, odnosno što više raznovrsnih meteoroloških pojava kako bi svačiji ukus bio zadovoljen. U nastavku ćemo napraviti kratku retrospektivu našeg portala za prethodnu godinu.

FB [cover] - MeteoPlaneta
FB [cover] – MeteoPlaneta

Tokom 2015. dva redizajna portala, uz prelazak sa hostinga na VPS

Tokom prethodne godine meteorološki portal je imao čak dva redizajna. Prvo osveženje posle dužeg vremena portal je imao još početkom januara. Prethodno, MeteoPlaneta još od 2011. godine nije bitnije menjala svoj vizuelni identitet, ali je to učinjeno početkom protekle godine. Pošto smo bili nezadovoljni performansama i još nekim detaljima novog portala, u avgustu se odlučujemo za nove promene, kada smo u javnost pustili novi dizajn, a ovoga puta je kompletno redizajniran vizuelni identitet MeteoPlanete uključujući i glavni logotip, kao i grafiku na društvenim mrežama.

Krajem marta meseca, naposredno pred četvrtu godišnjicu našeg postojanja, prelazimo sa deljenog hostinga na VPS. Virtuelni server je lociran u Nemačkoj, kod jedne od najozbiljnijih server – kompanija Hetzner Online. Prelazak na jači hardver značio je osnovu za unapređenje postojećih projekata, ali i za realizaciju novih. Šta je urađeno nakon prelaska na VPS, sledi u nastavku. Kasnije u aprilu obeleženo je i 4 godine našeg postojanja, a tim povodom vredi pročitati sledeći članak koji je začinjen raznolikom statistikom portala.

Dve prinove u mreži AMS, nova desetodnevna prognoza (GFS+ECMWF)

Tokom prethodne godine u našu mrežu automatskih meteoroloških stanica priključile su se dve automatske meteorološke stanice iz istočne Srbije. Najpre je još početkom januara mreži pristupila AMS Sokobanja zahvaljujući Vladimiru Cvetkoviću. U letnjem periodu, prvog dana jula meseca mreži stanica priključila se i AMS Negotin zahvaljujući Draganu Dankoviću. Dve nove stanice znatno su doprinele praćenju meteoroloških prilika u istočnoj Srbiji i istraživanju klime tih prostora. Nažalost, kao i druge stanice u mreži, i ove stanice su povremeno „iskakale“ iz mreže zbog tehničkih problema. Sa druge strane, zbog neozbiljnosti njihovih vlasnika i učestalih kvarova, iz mreže su izbačene AMS Krnjača i AMS Rusko Selo.

AMS Negotin (kišomer)
AMS Negotin (kišomer)
Desetodnevna (GFS) za Beograd - nestabilna verzija prognoze
Desetodnevna (GFS) za Beograd – nestabilna verzija prognoze

U drugoj polovini juna u rad je puštena nova verzija naše desetodnevne prognoze. Prethodna verzija desetodnevne prognoze koja je bila bazirana isključivo na ECMWF modelu bila je u funkciji od jula 2013. godine, ali je ove godine zaslužila svoju obnovu, a to je dodatno podstaklo i pokretanje post-processinga GFS modela na našim serveru. Nova desetodnevna prognoza donela je brojne izmene, a najbitnije su svakako izbor dva modela (GFS i ECMWF), kao i bitno promenjen dizajn. Takođe, može se izabrati trodnevni ili desetodnevni period za prognozu. Ranije su se lokacije birale iz padajućeg menija, a sada se biraju unošenjem naziva lokacije. Prognozu je moguće preuzeti sa portala u više formata (PNG, JPEG, SVG i PDF). U bazi se nalazi oko 100 lokacija u Srbiji, a u planu je i dodavanje lokacija iz regiona.

Sve šira saradnja sa naučnim institucijama

Prethodne godine dosta je urađeno i na proširenju saradnje sa naučnim institucijama u Srbiji. Više o tome možete pročitati u našem sledećem članku, autora Vladimira Bilaka.

Prethodna godina ubedljivo najbolja statistički, oboreni brojni rekordi

Prema podacima Google Analytics-a može se zaključiti da je prethodna 2015. godina donela do sada najveću posetu našem portalu, a možemo se pohvaliti i obaranju brojnih rekorda. Ruku na srce, naša statistika ne može se meriti sa vodećim informativnim portalima, ali je zasigurno najbolja kada je reč o meteorološkim sajtovima u Srbiji.

Porast jedinstvenih posetilaca za 33%, a ukupnih poseta za čak 66% u odnosu na 2014

U odnosu na 120.000 jedinstvenih posetilaca u 2014. godini, tokom prethodne godine naš portal posetilo je 160.000 unikatnih posetilaca. Ukupan broj poseta u 2014. godini iznosio je 326.412 posetilaca, a u prethodnoj godini ta brojka iznosi 536.678 posetilaca. Ubedljivo najposećeniji mesec prethodne godine bio je maj, kada je portal zabeležio 26.000 unikatnih poseta, odnosno 90.000 sesija.

Tokom 2015. prikazano skoro milion stranica našeg portala

Tokom prethodne godine prikazano je čak 924.873 stranica MeteoPlanete, odnosno toliko puta su se korisnicima učitavale naše stranice. Zaista dobra brojka, ali se uz realizaciju novih projekata i marketing koji se planira za ovu godinu očekuje drastičan porast svih brojki, pa tako i broj prikaza stranica.

Portal MeteoPlaneta u brojkama danas

  • Oko 15.000 jedinstvenih posetilaca mesečno
  • U proseku oko 45.000 mesečnih poseta portala
  • Mesečno se pregleda oko 77.000 stranica
  • Trenutno 4.694 pratioca na Facebook-u
  • 393 pratioca na Google+
  • 2.232 pratioca na Twitter-u
  • 55 pratilaca našeg YouTube kanala

Koristimo priliku da se zahvalimo svim našim vernim posetiocima na ukazanom poverenju. Naši posetioci i njihovi pozitivni komentari na račun naših prognoza i izveštaja jesu glavni pokretač za naš dalji razvoj. Zato budite uz nas i u Novoj 2016. godini, a mi vam obećavamo još tačnije prognoze, još više meteo – izveštaja iz zemlje, regiona, ali i sveta, i naravno – realizaciju novih projekata i unapređene postojećih! Kao i do sada, naš tim ima najviše ambicije, ali će ostvarenje istih zavisiti od mnogo okolnosti, pre svega finansijskih.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…