Nakon tri dana radova na portalu, meteoplaneta.rs je ponovo dostupna. U pitanju su bili radovi tehničke prirode, koji su zahtevali onemogućavanje poseta portalu. Ubuduće će se ovakvi radovi izvoditi na drugačiji način, pa tako „privremenog gašenja“ više neće biti. Osim tehničkih radova, izmenjene su i dopunjene pojedine stranice, čiji se sadržaj najčešće automatski ažurira, a tu je i promenjen izgled portala. Već izvesno vreme držimo se istog „kostura“, ali verujemo da Vam novo retuširanje prija. Promenjene su boje, sužen je portal, a tu su i novi animacioni efekti pri kretanju portalom, kao i meni koji će vas pratiti ukoliko skrolujete na dole, pa tako više nema potrebe da se stalno vraćate na vrh. Pri vrhu članka, odnosno stranice, nalazi se i nova „Breadcrumbs navigacija“, koja će vam dodatno pomoći da znate kako ste došli do nekog članka, odnosno kojoj kategoriji on pripada.

Iako smo radove i inicirali zbog lošijeg učitavanja portala na mobilnim uređajima i tabletima, najmanje smo postigli po tom pitanju i problem je i dalje prisutan. Ovaj problem zahteva očigledno znatno ozbiljnije i teže rešenje nego što smo predviđali, pa je tako vrlo moguće da će sajt na mobilnim uređajima „nositi“ nova i posebna platforma.

Prema našim testovima, portal se sada ipak učitava koliko-toliko brže. Najbrže se učitava u web browseru Opera, a potom slede Chrome i Mozzila Firefox. Istina, u Operi i Chromu smo zapazili manji bug sa menijem, ali ćemo gledati da to otklonimo uskoro. Firefox nema ni jednu grešku i sve funkcioniše kako treba, iako se možda upravo u tom browseru portal učitava najsporije – no, da ne steknete pogrešan utisak, u pitanju su delići sekunde. Ukoliko ipak primetite neku grešku (BUG), molimo vas da nam prijavite.

radovi

Sa radovima nije gotovo, i narednih dana radićemo na manjoj modifikaciji desetodnevne prognoze. U planu je izbacivanje magle, jer je ovo bio najneprecizniji parametar u prognozi, otklanjanje greške u vezi smera vetra, kao i manje vizuelne modifikacije. Takođe, planira se i promena navigacije u pregledanju numeričkih modela, pa će tako u narednom periodu i pregled karti biti moderniji.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…