Poštovani posetioci i pratioci MeteoPlanete,

obaveštavamo vas da je u danima vikenda izvršena migracija našeg portala sa svim pratećim projektima na novi server, inače lociran u Nemačkoj. Ukoliko vam se portal nešto sporije učitavao u danima vikenda, znajte da je to bilo upravo zbog migracije na novi, jači (brži) server. Kod najvećeg broja korisnika portal se učitava sa novog servera, ali još postoji manji procenat posetilaca kojima se sadržaj portala učitava sa stare lokacije, no i to će se promeniti u narednih 12 sati.

Serverska prostorija (itpro.co.uk)
Serverska prostorija (itpro.co.uk)

Svi projekti sasvim normalno funkcionišu, osim mreže AMS, no i na tom polju očekujemo normalizaciju tokom ponedeljka kada će najverovatnije biti prikazivani podaci sa svih stanica u mreži.

Novi server doneće nam znatno veću nezavisnost i pružiti nove mogućnosti kada je realizacija projekata u pitanju. Osnovni razlozi za prelazak na nešto jače jesu brže učitavanje stranica portala, odnosno mnogobrojnih naučnih dokumenata – jednom rečju bolji korisnički doživljaj. Sa prelaskom na ovaj napredniji server dobili smo mogućnost pokretanja sopstvenih numeričkih modela, na čemu se uveliko radi. Već tokom predstojeće sedmice treba očekivati lansiranje ZOOM-a GFS-a (rezolucije 0.25° / 25km), a ubrzo nakon toga biće lansirani i GFS meteogrami. Uz model GFS biće pokrenuto i nekoliko karti ECMWF modela, a u planu je i pokretanje najnovije verzije WRF modela – o čemu svakako nećemo otkrivati mnogo detalja, budući da je reč o vrlo složenom projektu.

Nadamo se da vam se sviđaju ove pozitivne promene, te da ćete se prilikom svake naredne posete našem portalu imati sve bolji osećaj!

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…