Dragi posetioci, sigurno ste od sinoć primetili jednu novinu na početnoj stranici našeg sajta – radi se o AUDIO vremenskoj prognozi za Srbiju. Za sada je ona samo zvučna, ali postoji mogućnost da uskoro ubacimo i tekstualni deo, sa kartom Srbije (pri čemu bi naravno ostao i .mp3 zapis).  Da li će do realizacije ovoga i doći, videćemo narednih dana. U tom slučaju, naši posetioci imali bi priliku da prate desetodnevnu prognozu, novu audio-tekstualnu prognozu koju izrađujemo mi, i još jednu…koja je u pripremi! O čemu se radi?

Naš portal biće prvi u Srbiji koji je pokrenuo NUMERIČKI MODEL. Radi se o pokretanju GFS-a za naše područje, na rezoluciji od 50km. Ovaj numerički model jeste model širokih razmera, odnosno grube rezolucije, ali pruža mnogo parametara i svakako će biti od koristi za prognozu nad našim područjem. Ovo će se svakako odraziti na kvalitet naših prognoza, a sada će poznavaoci numeričkih modela (oni koji znaju da ih tumače) imati priliku da se oprobaju u prognozi sa novim produktom na našim prostorima. Za nas pokretanje prvog modela predstavlja veliki korak dalje, i potvrda da smo za još uvek nepune tri godine  postojanja postigli zaista mnogo. Pogledajmo primere ovih karti:

z1_mslp_24
z4_temperature_24
Samim pokretanjem GFS-a, i nove audio-tekstualne prognoze, naši posetioci imaće priliku da prate čak tri vrste prognoze, čime ćemo definitivno postati prvi i (za sada) jedini sajt u Srbiji koji pruža ovako širok izbor prognozi vremena.

Do kraja godine planira se pokretanje sopstvenog WRF modela, no o tome ovom prilikom nećemo puno pisati, budući da je projekat vrlo ozbiljan, veoma skup i složen – pa je tako još uvek teško odrediti da li će do njegove realizacije u skorije vreme uopšte i doći, ali ćemo svakako raditi na tome.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…