Nova godina počela je odlično za meteorološki portal MeteoPlaneta, vlasnika nove stanice u našoj mreži Vladimira Cvetkovića i stanovnike Sokobanje, jedne od većih turističkih lokacija u Srbiji! Nova meteorološka stanica montirana je krajem prethodne godine u Sokobanji, a od danas podaci sa te stanice stižu i u našu mrežu AMS.

AMS Sokobanja - termohigro senzor i kišomer
AMS Sokobanja – termohigro senzor i kišomer
AMS Sokobanja - anemometar
AMS Sokobanja – anemometar

Reč je o automatskoj meteorološkoj stanici nemačke proizvodnje TFA „Opus“, koja je naslednik stanice TFA „Primus“, kakva je inače montirana na AMS Karaburma. Stanica preko centralne baze i laptop računara šalje podatke na naš server svakog minuta, kao i većina preostalih stanica u našoj mreži. Stanica se nalazi u Sportskoj ulici (broj 29), nedaleko od Doma Zdravlja „Sokobanja“ i specijalne bolnice „Sokobanja“, a ispod parka „Čuka 2“. Nadmorska visina iznosi 325m. Lokacija stanice predstavlja idealno, odnosno sasvim reprezentativno mesto za meteorološke parametre ovog turističkog mesta.

Stanica meri sve osnovne meteorološke parametre, kao što su temperatura na 2m visine i relativna vlažnost vazduha, vazdušni pritisak, količina padavina, smer i brzina vetra. Podatke sa ove stanice možete pratiti na stranici AMS Sokobanja, a podaci će u narednim danima biti i u arhivi podataka. Prinova u našoj mreži stanica jedina je u Sokobanji i uopšte u tom kraju. Podaci sa ove lokacije su svakako dobrodošli, što zbog turizma, što zbog bolje slike klime Srbije u tom regionu. Lepo bi bilo da i druga turistička mesta razmisle o nabavci i postavljanju automatske stanice, o čemu više možete pročitati na stranici o automatskim meteo stanicama i stranici o našem projektu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…