U proteklom periodu osim na novoj desetodnevnoj prognozi vredno se radilo i na postavljanju nove automatske meteorološke stanice koja je locirana u Negotinu. Kao i svaka druga, ova stanica doprineće kvalitetu same mreže stanica kao i praćenju aktuelnih podataka na istoku Srbije. Timočka i Negotinska Krajina imaju vrlo specifičnu mikroklimu i bez sumnje Negotin će biti jedna od zanimljivijih lokacija za praćenje.

AMS Negotin (anemometar)
AMS Negotin (anemometar)
AMS Negotin (kišomer)
AMS Negotin (kišomer)

Stanica je nemačke proizvodnje, model „Opus“ kompanije TFA. Ovakva stanica postavljenja je i u Sokobanji, a gotovo identična samo nešto starija i na Karaburmi. Upravo pomenute stanice do sada su se najbolje pokazale kada je reč o kvalitetu podataka i samom kvalitetu izrade i dugotrajnosti kada je reč o stanicama u našoj mreži. Stanica je postavljena prema svim meteorološkim standardima, kao i većina u našoj mreži stanica. Verujemo da će podaci biti vrlo kvalitetni i od koristi svima. Nadmorska visina stanice je 42m i nalazi se nedaleko od GMS Negotin koja radi u okviru RHMZ.

Kao i na preostalim stanicama u mreži, na ovoj lokaciji mere se svi standardni meteorološki parametri poput temperature, vlažnosti vazduha, vazdušnog pritiska, padavina, smera i brzine vetra. Stanica je postavljena zahvaljujući Draganu Dankoviću, bez koga sve ovo ne bi bilo moguće. Obradu i slanje podataka izvršavaju programi Heavy Weather i Weather Display, što je slučaj i kod naših automatskih stanica u Sokobanji i na Karaburmi (Beograd). Draganu želimo što kvalitetnije podatke i duži vek trajanja stanice, a posetioce iz istočne Srbije ali i ostatka zemlje pozivamo da prate podatke iz Negotina u našoj mreži AMS. Svakako, pozivamo vas i da se priključite našem projektu.

AMS Negotin (baza)
AMS Negotin (baza)
USKORO JOŠ JEDNA STANICA, REŠAVANJE PROBLEMA KOD SADAŠNJIH

U skorijoj budućnosti, odnosno već tokom jula meseca, možemo najaviti postavljanje još jedne automatske meteorološke stanice. Stanica će biti postavljena na lokaciji Banje Vrujci u zapadnoj Srbiji, što će ujedno biti i prva stanica iz tog dela zemlje u našoj mreži. Stanica je već nabavljena, ali se očekuje izlazak naše ekipe na teren kako bi stanica bila montirana i umrežena. Kada je reč o modelu stanice, prema podacima na papiru – ovo je najjači model do sada u našoj mreži, reč je o stanici Oregon Scientific WMR 200.

Može se primetiti i da mnoge stanice ne šalju redovno podatke u mrežu, a problemi su razne prirode. U narednom periodu radiće se na remontu ovih stanica, bilo da je problem hardverske prirode (ukoliko je rešiv) ili softverske. Već u narednim danima očekuje se da budu osposobljene AMS Sokobanja (problem sa OS) i AMS Krnjača (problem sa softverom).

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…