Juče smo na portal implementirali novu desetodnevnu prognozu vremena, koja nosi tehnički naziv v2.0! Od večeras prognoza je operativna, odnosno u punoj funkciji. Podsećamo, prva verzija desetodnevne prognoze (bazirana na ECMWF numeričkom modelu) bila je u funkciji od jula 2013. godine. U odnosu na stariju verziju, koja više nije u funkciji, nova verzija donosi znatno izmenjen izgled i jednu bitnu tehničku novinu – izbor numeričkog modela na osnovu kojeg će biti prikazana prognoza (GFS ili ECMWF), kao i izbor da li želite detaljniji prikaz prognoze za naredna 3 dana (na svaka 3 sata) ili prikaz za narednih 10 dana (na svakih 6 sati). Uz ovu promenu, naziv desetodnevna prognoza možda gubi smisao, ali smo ga ipak zadržali kako se link ne bi menjao.

Beograd 3 dana (GFS prognoza)
Beograd 3 dana (GFS prognoza)
Beograd 3 dana (GFS prognoza-tabela)
Beograd 3 dana (GFS prognoza-tabela)
Kopaonik 10 dana (ECMWF prognoza)
Kopaonik 10 dana (ECMWF prognoza)

Još krajem aprila meseca najavili smo karte GFS modela i meteograme istog. Karte su duže vremena bile na testiranju i sada su spremne za javno objavljivanje. Prethodno je potrebno pronaći najbolji način za njihovo prikazivanje, na čemu ćemo poraditi u narednom periodu. Očekuje se da radovi na poslednjoj fazi pred objavljivanje produkata modela budu završeni do kraja juna, a najkasnije do 10. jula, kada će se karte ovog poznatog globalnog modela naći na našem sajtu. Jedna novina jeste da će se na našem serveru vršiti vizuelizacija još jednog globalnog modela i to ECMWF – iz kojeg ćemo doduše dobiti svega nekoliko osnovnih produkata (geopotencijal, vazdušni pritisak i temperatura na 850hPa). Iz numeričkog modela GFS prikazivaćemo više od 30 produkata, odnosno meteoroloških parametara.

Kada je pak reč o GFS meteogramima, odlučili smo da podatke implementiramo u novu desetodnevnu prognozu, što je sigurno lakše za snalaženje, ali i zanimljivije većini krajnjih korisnika u odnosu na profesionalne meteograme. Tako sada, pored ECMWF bazirane trodnevne i desetodnevne prognoze, imamo i GFS baziranu – izbor verzije vrši se samo jednim klikom! Smatramo da je ovo bio odličan potez, jer se na vrlo jednostavan i brz način sada mogu uporediti prognoze dobijene iz dva vodeća globalna modela. Time dobijamo dve varijacije u prognozama, a ukoliko su prognoze za određeni period iste ili vrlo slične – možemo zaključiti i da je takav razvoj događaja (scenario) vrlo izvestan. Istakli bismo još jednu korisnu opciju nove desetodnevne prognoze, a to je svakako manji meni koji se nalazi iznad meteograma gore desno, pomoću kojeg možete štampati prognozu ili je preuzeti u PNG, JPEG, PDF i SVG formatu!

U odnosu na stariju verziju, u kojoj su se mogle izabrati mnoge države sveta uz prikaz ECMWF prognoze za milione lokacija – sada smo fokusirani samo na Srbiju, ali ćemo u narednom periodu raditi na dodavanju lokacija iz regiona. Do kraja ove godine možete očekivati da ćete moći da izaberete bilo koju državu Balkana i unosom naziva lokacije dobiti prognozu za željeno mesto. U bazi se sada nalazi oko 100 lokacija u Srbiji, uključujući mnoge urbane sredine (sela, gradove), ali i turističke lokacije poput planinskih predela, banja… Ukoliko smatrate da Vaša lokacija zaslužuje da se nađe na spisku (udaljena je više od 30km od najbliže dostupne lokacije ; broj stanovnika), ili da smo propustili neko bitno turističko mesto – slobodno nam se javite da tu lokaciju dodamo u sistem.

Kako se Vama čini nova desetodnevna prognoza? Napišite svoje zapažanje u komentarima ispod, ili u komentarima ove objave na našim društvenim profilima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…