U našu METEO BIBLIOTEKU su dodati zanimljivi meteorološki tekstovi, čiji je autor Natalija Janc, diplomirani meteorolog.

Natalija Janc se dugo godina bavi proučavanjima istorije srpske meteorologije. Njenom zaslugom su otkrivene mnoge stare meteorološke publikacije, koje su više od 100 godina bile potpuno nepoznate široj javnosti. Naime, Natalija Janc je 1987. godine, povodom obeležavanja 100 godina postojanja i rada Meteorološke opservatorije Beograd na Vračaru, u arhivi SANU pronašla zatureni prvi srpski meteorološki udžbenik iz davne 1863. godine, pod nazivom NAUKA O ATMOSFERI I PROMENAMA U ATMOSFERI I O NJIHOVOM ZNAČENJU ZA RASTINJE, čiji je autor VLADIMIR JOVANOVIĆ (1833-1922). U sadržaju ovog udžbenika se može videti pojam KLIMATOLOGIJA, što je u suštini odgovarajući izraz, s obzirom na činjenicu da pomenuta knjiga zaista predstavlja prvu KLIMATOLOGIJU objavljenu na srpskom jeziku.

Izvor: GODIŠNJAK GRADA BEOGRADA

 

METEOROLOŠKI TEKSTOVI

METEOROLOŠKE STANICE NA PODRUČJU BEOGRADA U XIX VEKU (PDF)

METEOROLOŠKI STUB U ZEMUNU S KRAJA XIX VEKA (PDF)

METEOROLOŠKI IZVEŠTAJI U BEOGRADSKOJ ŠTAMPI OD SREDINE PROŠLOG VEKA DO PRVOG SVETSKOG RATA (PDF)

METEOROLOŠKA I ASTRONOMSKA OPSERVATORIJA U BEOGRADU TOKOM PRVOG SVETSKOG RATA (PDF)

ORGANIZACIJA METEOROLOŠKE DELATNOSTI I AKTIVNOST SLUŽBENIKA DRŽAVNE ŽELEZNICE SRBIJE KRAJEM XIX I POČETKOM XX VEKA (PDF)

ZGRADA METEOROLOŠKE OPSERVATORIJE U BEOGRADU (PDF)

 

METEO BIBLIOTEKA

Podeli
Jedan od osnivača i urednika portala MeteoPlaneta. Rođen je 1971. godine u Beogradu. Meteorologijom se intenzivno bavi od 1989. godine. Njegova omiljena oblast izučavanja u okviru meteorologije je KLIMATOLOGIJA, odnosno prikupljanje, obrada i analiza meteoroloških podataka. Uradio je veliki broj klimatskih analiza i stručnih radova iz oblasti klimatologije. Jedan od najznačajnijih prioriteta u njegovoj aktivnosti je očuvanje srpske meteorološke arhive, unos meteoroloških podataka sa celokupne teritorije Srbije, odnosno digitalizacija rezultata srpskih meteoroloških merenja i osmatranja. Njegovom ličnom inicijativom i angažmanom je urađena digitalizacija starih beogradskih merenja Vladimira Jakšića sa Senjaka (period 1848-1899).