Na portal je stavljena simpatična meteorološka knjižica pod nazivom METEOROLOGIJA – priručnik za učenike osnovnih i srednjih škola, čiji je autor Zoran Popović, jedan od naših najpoznatijih meteorologa tokom 1970-ih i 1980-ih godina.

METEOROLOGIJA - PRIRUČNIK, autor Zoran Popović
METEOROLOGIJA – PRIRUČNIK, autor Zoran Popović

Ova zanimljiva i vrlo korisna meteorološka publikacija je objavljena 1988. godine, samo tri godine pre preranog odlaska meteorologa Zorana Popovića (preminuo je 1991. godine).

Inače, meteorolog Zoran Popović je imao česte medijske nastupe, u kojima je ostavio dubok lični pečat, s obzirom na njegov veliki entuzijazam u celokupnoj svojoj aktivnosti na  meteorološkom polju.

I danas, posle 25 godina od njegovog odlaska, sa velikim zadovoljstvom i neskrivenom setom dobro pamtimo njegove izuzetno stručne komentare o vremenu i klimi, ali i sjajno prezentovane vremenske prognoze.

 

IZVOD IZ PREDGOVORA, na početku knjige:

Predgovor iz knjige
Predgovor iz knjige

 

Podeli
Jedan od osnivača i urednika portala MeteoPlaneta. Rođen je 1971. godine u Beogradu. Meteorologijom se intenzivno bavi od 1989. godine. Njegova omiljena oblast izučavanja u okviru meteorologije je KLIMATOLOGIJA, odnosno prikupljanje, obrada i analiza meteoroloških podataka. Uradio je veliki broj klimatskih analiza i stručnih radova iz oblasti klimatologije. Jedan od najznačajnijih prioriteta u njegovoj aktivnosti je očuvanje srpske meteorološke arhive, unos meteoroloških podataka sa celokupne teritorije Srbije, odnosno digitalizacija rezultata srpskih meteoroloških merenja i osmatranja. Njegovom ličnom inicijativom i angažmanom je urađena digitalizacija starih beogradskih merenja Vladimira Jakšića sa Senjaka (period 1848-1899).