U našu METEO BIBLIOTEKU je dodata knjiga TEHNIČKA METEOROLOGIJA, čiji je autor Slobodan Plazinić, diplomirani meteorolog. Izdavač: Naučna knjiga, Beograd, 1985.

TEHNIČKA METEOROLOGIJA – Slobodan Plazinić (PDF)

Svaka tehnička dokumentacija za velike građevinske objekte i konstrukcije, kao što su dalekovodi, mostovi, TV tornjevi, visoke antene, dimnjaci termoelektrana i toplana itd, mora sadržati meteorološko-klimatološke istraživačke radove. Često se postavlja pitanje šta sve treba od meteoroloških parametara obraditi i analizirati, ali tako da se mogu direktno koristiti za projektovanje i gradnju pomenutih objekata.

U ovoj knjizi su opisani osnovni pojmovi o meteorološkim parametrima, sa primerima njihovih uticaja na brojne građevinske objekte i konstrukcije, a u oblastima elektroprivrede, građevinarstva, rudarstva, hemijske industrije i dr. Ukratko su izloženi instrumentarijum i metodi merenja, obrade i analize meteoroloških elemenata i pojava koje su značajne za projektovanje, gradnju i eksploataciju velikih objekata. Posebno su opisane pojave i uticaji dodatnih opterećenja usled ledenih naslaga i mokrog snega, razornog dejstva vetra, atmosferskih električnih pražnjenja, zagađenosti vazduha i dr. meteoroloških parametara.

Knjiga je u osnovi namenjena inženjerima u oblastima građevinarstva, elektroprivrede, rudarstva, uopšte tehničkih grana, koji se pri projektovanju, gradnji ili eksploataciji brojnih objekata i konstrukcija susreću sa uticajima meteoroloških elemenata i pojava.

Uživajte u čitanju!!! MeteoPlaneta team ©

 

TEHNICKA METEOROLOGIJA_Slobodan Plazinic

Copyright 2014 © MeteoPlaneta – portal ljubitelja meteorologije (Sva prava zadržana)

Podeli
Jedan od osnivača i urednika portala MeteoPlaneta. Rođen je 1971. godine u Beogradu. Meteorologijom se intenzivno bavi od 1989. godine. Njegova omiljena oblast izučavanja u okviru meteorologije je KLIMATOLOGIJA, odnosno prikupljanje, obrada i analiza meteoroloških podataka. Uradio je veliki broj klimatskih analiza i stručnih radova iz oblasti klimatologije. Jedan od najznačajnijih prioriteta u njegovoj aktivnosti je očuvanje srpske meteorološke arhive, unos meteoroloških podataka sa celokupne teritorije Srbije, odnosno digitalizacija rezultata srpskih meteoroloških merenja i osmatranja. Njegovom ličnom inicijativom i angažmanom je urađena digitalizacija starih beogradskih merenja Vladimira Jakšića sa Senjaka (period 1848-1899).