METEOROLOGIJA – sjajan univerzitetski udžbenik, čiji je autor akademik PAVLE VUJEVIĆ (1881-1966).

METEOROLOGIJA – Pavle Vujević (PDF)

Inače, udžbenici i naučno-stručni radovi akademika Vujevića su vrlo pristupačni najširem krugu čitalaca, jer je autor stručnu tematiku izložio na vrlo jednostavan način, potkrepljujući je brojnim primerima u obliku slika, šema i konkretnih meteoroloških podataka.

METEOROLOGIJA_Pavle Vujevic

Ovaj meteorološki udžbenik je, sasvim sigurno, jedan od najobimnijih i najkvalitetnijih udžbenika objavljenih u Srbiji i okruženju tokom XX veka.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika portala MeteoPlaneta. Rođen je 1971. godine u Beogradu. Meteorologijom se intenzivno bavi od 1989. godine. Njegova omiljena oblast izučavanja u okviru meteorologije je KLIMATOLOGIJA, odnosno prikupljanje, obrada i analiza meteoroloških podataka. Uradio je veliki broj klimatskih analiza i stručnih radova iz oblasti klimatologije. Jedan od najznačajnijih prioriteta u njegovoj aktivnosti je očuvanje srpske meteorološke arhive, unos meteoroloških podataka sa celokupne teritorije Srbije, odnosno digitalizacija rezultata srpskih meteoroloških merenja i osmatranja. Njegovom ličnom inicijativom i angažmanom je urađena digitalizacija starih beogradskih merenja Vladimira Jakšića sa Senjaka (period 1848-1899).