Pre nešto više od godinu dana, 25. septembra 2013. godine lansirali smo projekat mreže automatskih meteoroloških stanica. Vreme je za prve utiske i ocenu njenog rada i funkcionalnosti.

ams-cover3

Mreža automatskih meteo stanica koja funkcioniše u okviru sajta jedinstvena je i kao takva prva u Srbiji. Cilj ovog projekta jeste spajanje svih automatskih meteo stanica u jednu jedinstvenu mrežu, u okviru koje će se tabelarno, a i grafički, prikazivati podaci sa ovih stanica, dok svaka stanica ima i svoj jedinstven prikaz podataka sa grafikonima (primer: AMS Stara Pazova). Za svaku stanicu postoje i baneri različitih dimenzija, koje možete implementirati u svoj sajt.

Mreža broji 5 automatskih stanica, 3 na području Vojvodine i 2 na području Beograda. Nažalost, broj stanica je ostao isti od početka njenog rada, što je svakako razočaravajuća okolnost. Ipak, u prethodnom periodu bilo je interesovanja za postavljanje stanica i umrežavanje i mi se nadamo da će do toga napokon i doći, što će povećati broj stanica u mreži.

AMS Zrenjanin (zaklon)

Osim nepromenjenog broja stanica, glavni problem koji nas je pratio u proteklih godinu dana jeste često „iskakanje“ stanica, odnosno prekid njihovog rada. Razloga je bilo više, a glavni su problemi na samoj stanici ili sa Internetom. U skladu sa celokupnim stanjem u našem društvu – bolje nismo ni očekivali, tako da su povremeni prekidi u radu „uobičajena“ pojava, pa i u najjačim mrežama stanica u Evropi. Pravi primer dobrog funkcionisanja jedne stanice, prema našoj oceni, jeste AMS Karaburma. Iako se podaci sa ove stanice osvežavaju na 5 minuta, a kod ostalih svakog minuta, ova stanica je imala najmanje problema u radu, i njena merenja su vrlo precizna, u šta se uverila i naša ekipa snimanjem situacije na terenu. Ipak, nijednu stanicu ne treba posebno izdvajati, i mi smo zahvalni svim vlasnicima na trudu da merenja budu što tačnija i da rad stanica bude kontinuiran. Ova merenja su od neprocenjive vrednosti za celokupno društvo, a tek će biti kada  se broj meteoroloških stanica bude povećavao.

AMS Zrenjanin (stub i kišomer)

U okviru mreže AMS postoji i jedinstvena arhiva meteoroloških podataka, u kojoj se mogu pronaći podaci od kraja septembra prethodne godine. Za svaki od glavnih meteoroloških parametara može se pogledati i grafikon kretanja podataka u određenom mesecu.

Planovi u budućnosti

U narednom periodu planiraju se mnoge nadogradnje mreže stanica, u smislu njene funkcionalnosti. Nećemo puno otkrivati, budući da se realizacija nadogradnji očekuje tek naredne (2015) godine, i to verovatno u drugom i trećem kvartalu. Dva glavna prioriteta jesu prikaz aktuelnih i mesečnih (klimatoloških) podataka na karti Srbije, kao i redizajn arhive podataka – čiji je cilj da se prikaže odstupanje određenog parametra od normale za određeni mesec i dekadu u godini. Do tada, očekujemo da nam se pridružite sa svojom stanicom!

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…