Ovih dana Evropski kontinent pogodio je talas vrlo toplog vremena, a najtoplije je na jugu, zapadu i istoku Evrope. Na severu i centralnim predelima starog kontinenta nisu merene jako visoke temperature kao u ostatku Evrope, ali zato je upravo u tim predelima bilo jakih nevremena. Naime, u zapadnim i centralnim predelima Evrope ovih dana ima izuzetno jakih razvoja konvektivne oblačnosti,  a uzrok toga je sukob vazdušnih masa. Dok sa juga pritiče topao vazduh sa severa Afrike, istovremeno u Evropu stiže hladniji vazduh sa severozapada i područja Atlantika.

Električna pražnjenja nad većim delom Evrope - ponedeljak 9. jun u večernjim satima (Izvor: crometeo.hr)

Najjače oluje u prethodna dva dana besnele su u Francuskoj, zemljama Beneluksa, Nemačkoj, kao u i Švajcarskoj.

Snažna oblačnost na Franvuskom, zemljama Beneluksa i Nemačkom - ponedeljak 9. jun (Izvor: Keraunos Observatoire / istramet.com)

Na već pomenutom području došlo je do razvoja vrlo jakih oblaka – Cumulonimbusa, koji su kasnije dugo opstajali u vidu superćelijskih oluja. Njih je održavao sukob tople i hladne vazdušne mase, pri čemu je došlo do velikog oslobađanja energije, u vidu gromova. Duvao je i izuzetno jak vetar, orkanske jačine. Samo neke od oluja 9. juna, možete pogledati na snimcima ispod:

https://www.youtube.com/watch?v=nzDB-3nN6og

U Nemačkoj je silovito nevreme odnelo najmanje 6 života, što skoro nije zabeleženo, kada su u pitanju žrtve konvektivnih razvoja.

Osim ovih jakih oluja, u Evropi se ovih dana mere i ekstremno visoke temperature, i na dosta lokacija izmerene su temperature preko 35ºC, pa čak i do celih 40 stepeni. Kod nas nije bilo takvih vrućina, ali maksimalne temperature dostižu 35ºC.

Električna pražnjenja nad Evropom - 11. jun sredinom dana

Kako se hladni front iz centralne Evrope približava našim krajevima, danas je centar zbivanja premešten istočnije, pa jačih razvoja oblaka ima u centralnoj Evropi, i na Balkanku. U Srbiji se do kraja dana očekuje lokalni razvoj oblaka, uz pljuskove sa grmljavinom – uglavnom na jugu i jugozapadu zemlje, no jače razvoje ne treba u potpunosti isključiti ni u ostatku zemlje.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…