Novinari po ko zna koji put pokušavaju da preuveličaju jednu svakako retku, ali uobičajenu meteorološku pojavu – shelf cloud. Pojava ovog oblaka sigurno nema veze sa globalnim zagrevanjem ili smakom Sveta, ali u neku ruku jeste fenomen.

Ljudi koji su se našli na ulicama i plažama opisali su ovu pojavu kao „talas na nebu“. Usled kišne zavese pomislili su da se spušta magla, a kako se vazduh brzo rashladio usled prolazka hladnog fronta voda je postala toplija.

Shelf cloud u Sidneyu - Australia (Foto: Parker Mason)
Shelf cloud u Sidneyu – Australia (Foto: Parker Mason)

Meteorolozi su pre toga izdali upozorenje zbog oluje, apelujući na građane da ostanu u svojim kućama, da se udalje od prozora i da izbegavaju da koriste kućne aparate i telefone.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…