U više od 100 zemalja širom sveta danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun.

Ovog dana ljudi širom planete ujedinjeno deluju kako bi obezbedili čistiju, zeleniju i sjajniju budućnost za sebe i buduće generacije.

U Srbiji će povodom Svetskog dana zaštite životne sredine biti organizovane brojne aktivnosti i manifestacije, kojima će biti skrenuta pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.

U Narodnoj skupštini biće održana šesta javna debata „Tretman opasnog i posebnih tokova otpada u Republici Srbiji“, i to u organizaciji Centralno-evropskog foruma za razvoj (CEDEF) i Privredne komore Srbije.

Organizatori upozoravaju da u Srbiji postoji više od milion tona istorijskog opasnog otpada nastalog radom fabrika u prošlosti, a svake godine stvara se do 200.000 tona novog opasnog otpada, koji se u odredjenoj meri nekontrolisano odlaže.

Opasni otpad zbrinjava samo 30 privremenih deponija, od čega 62 odsto ne zadovoljava propisane uslove rada.

planeta

U Skupštini grada Beograda će biti organizovana svečanost povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, gde će izmedju ostalog biti reči o adaptaciji na klimatske promene.

U Privrednoj komori Beograda biće održan okrugli sto na temu „Održivi razvoj i prirodne katastrofe u jugoistočnoj Evropi – posledice, revitalizacija, zaštita i prevencija – izazov za privredu, stanovništvo i državu“.

Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja glavni alat pomoću kojeg Ujedinjene nacije stimulišu podizanje globalne svesti o značaju zaštite životne sredine.

Izvor: http://www.b92.net/

PS: Prim. aut: Na zaštitu životne sredine treba misliti stalno, o očuvanju prirode treba govoriti stalno, tokom svakog dana u godini, a ne samo 5. juna!!!

Podeli
Jedan od osnivača i urednika portala MeteoPlaneta. Rođen je 1971. godine u Beogradu. Meteorologijom se intenzivno bavi od 1989. godine. Njegova omiljena oblast izučavanja u okviru meteorologije je KLIMATOLOGIJA, odnosno prikupljanje, obrada i analiza meteoroloških podataka. Uradio je veliki broj klimatskih analiza i stručnih radova iz oblasti klimatologije. Jedan od najznačajnijih prioriteta u njegovoj aktivnosti je očuvanje srpske meteorološke arhive, unos meteoroloških podataka sa celokupne teritorije Srbije, odnosno digitalizacija rezultata srpskih meteoroloških merenja i osmatranja. Njegovom ličnom inicijativom i angažmanom je urađena digitalizacija starih beogradskih merenja Vladimira Jakšića sa Senjaka (period 1848-1899).