Danas je u celoj zemlji, kao uostalom i nad najvećim delom Balkanskog poluostrva preovladavalo pretežno do potpuno vedro (sunčano) vreme, uz istovremeni priliv toplog vazduha iz Mediterana, pa su temperature lako prelazile 20°C. Apsolutni rekorder u okruženju je Zenica (BiH) gde je danas maksimalna temperatura iznosila letnjih 29.2°C – što je i nas navelo na sumnju, ali smo nakon provere podataka za prethodnih 48h utvrdili da se gotovo sigurno radi o tačnom podatku. Vrlo toplo bilo je i u Gevgeliji (Makedonija) sa maksimalnih 27.4°C, a potom sledi i nekoliko lokacija u Španiji. Zenica je dakle danas bila najtoplija u Evropi.

Najtoplije lokacije u Evropi (Ogimet) - 18.03.2014

Ove podatke, odnosno meteorološke rekorde, možete pratiti na našem portalu – stranica ekstremi u poslednja 24h, a podatke možete sortirati na osnovu određene zemlje, kontinenta, ili pak čitave hemisfere i sveta.

Maksimalne temperature (Ogimet) - 18.03.2014Kod nas je najtoplije bili u Kraljevu i Požegi gde je izmerena ista temperaturna vrednost – 23.3°C. Odmah iza na ovoj listi nalaze se Vranje, Loznica i Niš gde je temperatura takođe dostigla cela 23 stepena. Izmerene vrednosti su ekstremno iznad normale. Temperatura nije prešla 20°C jedino na tri stanice u Vojvodini, i na Kopaoniku (gde je snega sve manje) i Zlatiboru. Uključujući i našu mrežu AMS – najtoplije je bilo u Krnjači sa 23.9°C.

Maksimalne temperature (MP mreža AMS) - 18.03.2014

Već sutra, a naročito u četvrtak, očekuju nas nešto niže temperature koje će biti nešto bliže proseku, ali i dalje većim delom malo iznad normale, da bi od petka ponovo bile i znatno do ekstremno iznad normalnih vrednosti za III dekadu marta. Detaljnije o prognozi, možete pročitati u našem sledećem članku.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…