Baš kako i sam naslov kaže, a kako ste verovatno i sami primetili, zima 2013/14 koja je po klimatološkom kalendaru iza nas, bila je jedna od najtoplijih od kako se vrše merenja u Srbiji. Iako zvanična potvrda RHMZ-a još uvek ne postoji, gotovo sigurno se radi o drugoj najtoplijoj zimi, posle one 2006/07 – što će reći da je vrlo visoko pozicionirana, i drugo mesto nikako nije zanemarljivo.

hscg-februar2014 (Izvor: CroMeteo / SnowHunter)

Februar 2014. je možda i najtopliji na mnogim našim meteorološkim stanicama od kako se vrše merenja, a sasvim sigurno takođe (kao i zima) zauzima drugo mesto. Konkretno za Beograd, dnevni rekord važi za 12. februar 1889. godine, kada je izmereno 24,5°C – prema rečima Nedeljka Todorovića, a prenosi portal 24sata. Ove godine, najtopliji dan u februaru bio je 19. februar, kada je u Beogradu izmereno 23,8°C, i čime je oboren rekord za taj dan, za oko 4°C. Osim ovih podataka, vredno je i pomenuti da je proteklog februara u Beogradu zabeleženo svega 2 ledena dana (Tmax ispod nule).

Protekla zima bila je jedna od najtoplijih, a u Hrvatskoj čak i najtoplija od kako se vrše merenja, piše portal CroMeteo.

Prema našem mišljenju i stavu, ne radi se o nikakvom „globalnom zagrevanju“ – već je topla zima iza nas posledica prirodnih pojava u atmosferi. Ovoga puta „kockice“ su se složile tako da kod nas ova zima bude toplija od proseka, jedna od najtoplijih, dok je Ameriku pogodila jedna od najhladnijih i najekstremnijih zima. Uostalom, oni malo bolji poznavaoci sinoptičke situacije i meteorologije uopšte, znaju da nije izvodljivo duže održavanje hladnog vremena nad Amerikom i našim područjem istovremeno.  Za klimatske promene potrebno je mnogo više vremena čak i od prosečnog života čoveka – pa tako nema nikakve potrebe za panikom, imaćemo i hladne zime. S’ toga, ne verujte u neosnovane i netačne informacije koje se serviraju u medijima…

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…