Nakon potopa tokom noći sreda na četvrtak, u Vršcu je i u četvrtak tokom dana palo dosta kiše, pa se obaj grad na krajnjem jugoistoku Banata našao među najkišovitijim lokacijama sveta kada saberemo padavine u okviru 24h – između 20 časova po lokalnom vremenu u sredu do 20 časova po lokalnom vremenu u četvrtak. On je sa svojih rekordnih 218mm na listi odmah iza dva Indijska i jednog Japanskog grada.

Vršac među najkišovitijim lokacijama Sveta - 31.07.2014 18UTC

Juče smo pisali da je 160mm količina koja inače padne za tri prosečno kišna meseca (dakle četvrtina ukupnih godišnjih padavina), ali sada nakon ovih 218mm za 24 časa možemo zaključiti da je pala količina koja inače padne za 4 prosečno kišna meseca. Jednom rečju, katastrofa!

U poslednja 24 časa, dakle od 8h ujutru do 8h ovog petka najviše kiše palo je u Velikom Gradištu (69.9mm), a odmah potom sledi Vršac  (60mm). Mnogo kiše palo je i na području Negotina, Dimitrovgrada, Smederevske Palanke i Loznice.

Padavine u poslednja 24h - 01.08.2014 06UTC

Inače, padavine poslednjeg dana jula klimatološki se računaju za avgust, što će reći da je npr. u Velikom Gradištu i Vršcu već pala prosečna avgustovska količina padavina, i više od toga – za samo jedan dan! Naredni dani doneće nam primirje kada je reč o ovako obilnim padavinama, a šta nam donosi avgust – ostaje da vidimo.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…