Mnogi su priželjkivali stabilizaciju vremena i da leto konačno pokaže svoje zube, ali sada kada temperature dostižu vrlo visoke vrednosti, uz pritom visoku vlažnost vazduha – mnogi se pitaju kada će kraj tropskog talasa. Kratak odgovor glasi već sutra na severu zemlje, a u petak i ostatku Srbije. Detaljniju prognozu možete pročitati u članku koji smo juče objavili.

Danas je tropski dan zabeležen u celoj Srbiji, naravno izuzev pojedinih planinskih predela poput Kopaonika i Sjenice. Najtoplije je bilo u Ćurpiji sa maksimalnih 36ºC, a odmah iza sledi Leskovac sa 35.9ºC. U Beogradu je danas maksimalna temperatura dostigla 34.8ºC. Današnji dan je najtopliji ovog leta, a ovaj tropski talas (Tmax>30ºC) je najduži.

Maksimalne temperature u Srbiji - 13. avgust 2014 (Izvor: Ogimet)
Današnje maksimalne temperature (Izvor: Ogimet)

Relativna vlažnost vazduha i danas se uglavnom kretala između 40 i 50% u najtoplijem delu dana (visoke vrednosti za ove temperature), pa je subjektivni osećaj temperature dostizao i vrelih 40ºC. Ovo je imalo negativan uticaj na hronične bolesnike, ali i na potpuno zdrave ljude u vidu slabijeg sna zbog toplih noći i nervoze.

Današnji ekstremi i srednje vrednosti na AMS Karaburma
Današnji ekstremi i srednje vrednosti na AMS Karaburma

I večeras je vrlo toplo. Prema poslednjim merenjima u 21 čas Beograd meri čak 30ºC, a potom sledi Zrenjanin sa 29 stepeni.

Sutra se u našoj zemlji zadržava veoma toplo vreme, a naročito južnije od Save i Dunava. U Vojvodini se sutra očekuju za nekoliko stepeni niže temperature, pa će biti mnogo prijatnije u odnosu na ostatak zemlje. U Vojvodini maksimalne temperature neće prelaziti 32ºC, dok će na jugu živa u termometru ponovo dostizati 36 stepeni. Posle podne i krajem dana na zapadu zemlje i u Vojvodini očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…