Sušni period na području Vojvodini, ali i u pojedinim predelima južno od Beograda traje već jako dugo. U većem del severne srpske pokrajine kiše ovog avgusta još uvek nije ni bilo ili je količina padavina zanemarljiva (>5mm), a treba li još pomenuti kako u većem delu Vojvodine u julu nije palo ni 20mm vodenog taloga? Suša uz duže periode vrlo visokih temperatura je uveliko uzela maha, ali uprkos tome svakako je u poslednjih 10ak godina bilo i sušnijih perioda. U najvećem delu Vojvodine vlada ekstremna suša, a u ne baš zanemarljivom delu ove pokrajine vlada i izuzetna suša – što je najteži oblik suše. Suša i temperature ovih dana dodatno su doprineli ili će doprineti daljem propadanju agrokultura, uglavnom ratarskih. Juče je u Velikom Gradištu izmereno 38.7°C, a u Zrenjaninu 38.2°C.

Uslovi vlažnosti (RHMZ) - 9. avgust 2015
Uslovi vlažnosti (RHMZ) – 9. avgust 2015

Smanjeni prinos ratarskih kultura očekuje se najpre u Vojvodini, ali odmah potom i u Šumadiji i istočnoj Srbiji – zbog visokih temepratura i dugog perioda suše. Nepovoljni agrometerološki uslovi uticali su i na kvalitet zrna pa pored manjih prinosa očekuje se i slabiji rod. Ratarske kulture u Vojvodini i Šumadiji teško su podnele visoke temperature i dug period bez kiše. Najviše posledica od duge suše pretrpeo je kukuruz pa se očekuje drastično manji prinos. Centralna Srbija nema velike sisteme za navodnjavanje, poljoprivrednim proizvođačima u Šumadiji njive su raštrkane po brdima pa je teško zalivati parcijalno parcele.

Poljoprivrednici očekuju i manji prinos suncokreta. Kiša koja je tek ponegde pala početkom avgusta kasno je stigla u Šumadiju i manje delove Vojvodine jer je suncokretovo zrno već bilo formirano. Za 10-ak dana poljoprivrednici će svojim kombajnima ući u njive i obaviti žetvu. Kvalitet samog zrna neće biti zadovoljavajući iako će se najverovatnije prodajna cena povećati zbog smanjenog prinosa.

Dugi periodi bez kiše, suvi vazduh, jako sunce i noći bez rose nepovoljno su uticali na razvoj ratarskih kultura tokom letnjih meseci. Potrebna količina padavina za useve iznosi preko 400 litara a u Šumadiji je jedva palo 150.

Sigurno je da je rod već dobrim delom oštećen, prepolovljen, 30 do 50 odsto, zavisno od atara kada je u pitanju kukuruz. Suncokret će možda malo bolje proći. Nismo zadovoljni sa biljnim vrstama i njihovim fenološkim izgledom i zapažanjima u ovom periodu karajem jula početkom avgusta i zbog toga ne očekujemo jedan prosečan rod. Postoje atari i parcele kojima poboljšanje agroklimatskih uslovi ne može više da pomogne’, navodi Dobrivoje Popović, stručni saradnik za poljoprivredu i ratarstvo. Izvor: RTV via agropartner.rs

Ovu godinu mnogi poljoprivrednici će sigurno uporediti sa 2012. godinom kada je u većem delu zemlje takođe vladala dugotrajnija suša uz dugačke periode sa vrlo visokim temperaturama. O vremenskim prilikama narednih dana pisaćemo detaljnije večeras, ali je sigurno da nas u danima vikenda i početkom iduće sedmice konačno očekuje destabilizacija vremenskih prilika uz lokalne pljuskove sa grmljavinom. Jasno je da će padavine ponovo biti lokalnog karaktera, međutim dobri su izgledi da će veći deo zemlje dobiti adekvatnu kišu. Ipak, za mnoge kulture to je dosta kasno, a naročito za one na području Vojvodine gde je suša već uzela maha. Naravno, situacija nije svugde ista, tokom leta smo imali padavine izuzetno lokalnog karaktera, pa će negde predstojeća kiša doći kao spas u poslednji čas.

Najbolja situacija sa padavinama je u jugozapadnoj i centralnoj Srbiji gde je na osnovu standardizovanog indeksa padavina (SPI), a čiju obradu i vizuelizaciju vrši RHMZ, stanje normalno ili je suša blaga.

Maksimalne temperature (Ogimet) - 12. avgust 2015
Maksimalne temperature (Ogimet) – 12. avgust 2015

Juče su maksimalne temperature uglavnom bile iznad 35°C. Najtoplije je bilo u Velikom Gradištu, Zrenjaninu i Negotinu gde je živa u termometru prešla odnosno dostigla 38°C. Danas se očekuju slične temperature.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…