Sporopoktretna oblačnost i velike količine kiše za kraći vremenski period, naneli su veliku štetu centralnim i zapadnim predelima Srbije. Nevreme napravilo ogromnu štetu u Vrnjačkoj Banji, Čačku, Lučanima, Užicu, Valjevu. Od noćas vanredna situacija i u Osečini i Mionici. Posebno teška situacija je u Vrnjačkoj Banji, gde je olujni vetar rušio viseće mostove, a više od 400 domaćinstava i lokala je poplavljeno.

Od preključe u 20h po lokalnom vremenu, do sinoć u 20h uveče – u Valjevu je palo čak 66.4mm kiše što je zaista ogromna količina za svega 24h. Da stvar bude gora, najveća količina te kiše pala je ustvari za svega 12h. U proteklih 48h u Valjevu je palo blizu 100m kiše.

Padavine u Srbiji - 24 i 25 april, 06-06UTC, 2014 (Ogimet)

Situacija u Vrnjačkoj Banji polako se, posle jučerašnjeg nevremena, stabilizuje i voda se brzo povukla sa ulica, javlja dopisnik RTS-a. U Vrnjačkoj Banji i jutros pada kiša pa nadležni upozoravaju na oprez.

U delu Vrnjačke Banje – Lipovo – proglašena je vanredna situacija. U tom delu su presečene vodovodne cevi, pa nema vode.

Poplavljeno je naselje Dubrava u Vrnjačkoj Banji, voda je ušla u zgradu Skupštine Opštine i lokale u centru grada.

Poplave u Vrnjačkoj Banji 24.04.2014 (Foto: telegraf.rs)

Bujični potoci odneli su na desetine mostova. Pripadnici Sektora za vanredne situacije dežurali su cele noći i izbacivali vodu iz podruma kuća.

U Valjevu posle sinoćnjeg nevremena situacija se normalizuje. Ima struje, a gradske sabraćajnice i prilazni putevi, gde je bilo vode i odrona – prohodni su, normalizovan je i saobraćaj na pruzi Beograd-Bar.

Zbog prokišnjavanja krovova na dva obdaništa, deca su preusmerena u druge objekte.

Valjevo je noćas posetio Dragan Glamočić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gde je informisan da na tom području naglo nabujale reke nisu predstavljale opasnost od izlivanja zahvaljujući stalnoj brizi nadležnih službi da rečna korita budu uređena.

U Užicu je Đetinja stigla do pešačke staze, dok se kod Požege izlila i ugrozila jedno domaćinstvo.

Na Zlatiboru je kišna kanalizacija poplavila nekoliko kuća, prostorije dva hotela i nekoliko lokala. Bujični potoci ugrozili su i Čačak, Guču, Majdanpek, Lučane i Ivanjicu.

U čitavoj opštini Lučani voda je prodrla u stambene objekte u više naselja, a poljoprivredne kulture dodatno je ugrozio grad.

Pokrenuta su nova, a aktivirana stara klizišta. Na deonici Kaona-Ivanjica u mestu Gornji Dubac oštećen je put pa se vozila naizmenično propuštaju.

Član Štaba za vanredne situacije u Kruševcu Dušan Todorović rekao je da je stanje na rekama stabilno.

Prema njegovim rečima, nivo Zapadne Morave je od jutros porastao za 11 centimetara i iznosi 141 centimetar, dok je vodostaj na Južnoj Moravi u blagoj stagnaciji i na granici za ukidanje od redovne odbrane od poplava.

On je precizirao da je vodostaj na Južnoj Moravi 281 centimetar.

„Očekuje se manji porast vodostaja te reke, ali se stanje konstantno prati“, naveo je Todorović i dodao da je reka Rasina u svom koritu, i da se iz akumulacije jezera Ćelije ispušta 30 kubika vode u sekundi, a da je priliv 14 kubika u sekundi.

Član Štaba za vanredne situacije istakao je da su u toku radovi na deonici puta Kruševac i Jastrebac, a u toku je i sanacija mostova u Trmčaru i Bucima. Takođe, saniraju se putni pravci u dolini Ribarske reke.

Vlada Srbije je odlučila da izdvoji 60 miliona dinara bespovratnih sredstava za saniranje šteta nastalih usled nedavnih poplava.

Opštinama: Lučani, Požega, Kuršumlija, Prokuplje, Medveđa, Lebane, Doljevac, Gadžin Han, Aleksinac, Zaječar, Trgovište, Kruševac i Žitorađa, gradovima Zaječar, Kraljevo i Niš odobreno je po 3.750.000 dinara pomoći za ublažavanje šteta koje su pričinile poplave, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Pomoć u istom iznosu je odobrena i za ublažavanje posledica poplava na području Kosova i Metohije.

Informacije o stanju na terenu preuzete sa sajta RTS, foto: Telegraf
Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…