Ciklon sa centrom nad Velikom Britanijom doprineo je tome da topla vazdušna masa sa severa Afrike dospe do Balkanskog poluostva, ali i širom istočne i severne Evrope. Na zapadu Evrope je svežije, a oslabljeni hladni front sutra stiže i do nas, pa će temperature u nedelju i ponedeljak biti primerenije periodu godine. Najtoplije u regionu je u Bosni i Hercegovini.

Ciklon nad Velikom Britanijom (ECMWF) - 23.05.2014

Osim na području Balkana toplo je i u najvećem delu istočne i severne Evrope. Konkretno u Evropskom delu Rusije temperature dosežu i 30ºC, dok je u Moskvi prethodnih dana takođe merena temperatura blizu 30 stepeni.

Temperature u Evropi - 10UTC 23.05.2014

U našoj zemlji juče je bio najtopliji dan ove godine, do sada. Međutim, temperature ipak nisu prelazile 30 stepeni, kao što je to slučaj u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Prema jučerašnjim merenjima, najtoplije je bilo u Zenici, gde su izmerena cela 33ºC. U Hrvatskoj, tačnije Sisku – živa u termometru dostigla je juče 30,7ºC. Toplo je bilo i kod naših istočnih suseda, u Rumuniji i Bugarskoj.

Srbija:

Maksimalne temperature u Srbiji (Ogimet) - 22.05.2014

Bosna i Hercegovina:

Maksimalne temperature u BiH (Ogimet) - 22.05.2014

Hrvatska:

Maksimalne temperature u Hrvatskoj (Ogimet) - 22.05.2014

I u narednom periodu (do kraja ove, i tokom sledeće nedelje) očekuju se slične temperature, ili par stepeni niže – što je dovoljno da ipak budu primerenije dobu godine. Do kraja maja temperature se sasvim sigurno više neće spuštati ispod 20ºC, a u većem delu zemlje i regiona ni ispod 25 stepeni.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…