Počev od petka u Srbiji je svaki sledeći dan sve topliji, a taj trend nastaviće se sve do srede kada nas očekuje kulminacija ovog tropskog talasa. Danas je zvanično najtoplije bilo u Negotinu gde je živa u termometru dostigla 35.9°C, a odmah iza Negotina su Kikinda sa 35.3°C i Veliko Gradište sa 35.1°C. Jutros je najtopliji bili Beograd sa 20.9°C i Palićko jezero sa 20.2°C i tamo je registrovana tropska noć.

Maksimalne temperature (Ogimet) - 06. jul 2015
Maksimalne temperature (Ogimet) – 06. jul 2015

Osim u Negotinskoj krajini danas je vrlo toplo bilo i na području Vojvodine. Novi Sad, Banatski Karlovac i Zrenjanin danas su merili 35°C. Podatak da je prethodna noć bila tropska na Paliću jeste iznenađujuć, dok se jutrošnja temperatura u Beogradu uobičajena pojava u letnjem periodu, a naročito u julu mesecu. Danas je u celoj zemlji bilo pretežno sunčano vreme pa tako nije bilo nikakve prepreke da temperatura ponegde pređe i 35°C, što će u utorak i sredu biti još češća pojava.

Bilo je toplo i u planinskim predelima. U Sjenici, kao i na Zlatiboru i Crnom Vrhu temperature su se približile tridesetok podeoku, a u sredu bi na području Zlatibora i Sjenice živa u termometru mogla i blago preći 30°C. Kopaonik je danas bio kutak za sve one koji bole niže temperature, tamo je današnja maksimalna temperatura iznosila okruglo 20°C.

Sutra i prekosutra očekuju nas još više temperature, u sredu će maksimalne temperature dostizati 39°C, a ponegde može biti izmereno i 40°C. Detaljniju prognozu za naredne dane pročitajte u našem jučerašnjem članku na tu temu, ili pogledajte detaljniju prognozu za svoju lokaciju na stranici desetodnevna prognoza.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…