Još u danima vikenda na Balkansko poluostrvo došlo je do priliva toplije vazdušne mase sa severa Afrike, ali ćemo vrhunac ovog talasa tropskih temperatura osetiti tek ovih dana. U ponedeljak su na Balkanu izmerene visoke vrednosti dnevnih temperatura, koje su u Srbiji dostizale 34ºC, a u Makedoniji i Grčkoj žive u termometrima su dostizale i 37ºC.

Temperatura na 1500m (GFS) - 12.08.2014
Jutrošnje temperature u Evropi na 1500m i pozicija ciklona na severu Evrope

Uzrok ovako visokih temperatura jeste svakako pozicioniranje baričkih sistema koje je vrlo povoljno za priliv toplijeg vazduha na naše područje. U ovom slučaju nad nama je polje povišenog vazdušnog pritiska čiji je uticaj na vreme kod nas doduše sve slabiji, a na severu Evrope je jak ciklon, o kojem smo pisali juče – reč je o bivšem uraganu Bertha. Upravo taj ciklon u kombinaciji sa anticiklonom kod nas omogućio je priliv vrelog vazduha sa severa Afrike na naše prostore.

U Srbiji je živa u termometru dostizala 33.8ºC koliko je izmereno u Ćupriji, a na svim mernim lokacijama u nižim predelima temperatura je u najtoplijem delu dana prešla 30 stepeni.

Maksimalne temperature u Srbiji - 11. avgust 2014
Jučerašnji maksimumi u Srbiji

Najviše temperature izmerene su u Makedoniji i Grčkoj. U Gevgeliji je temperatura u ponedeljak dostigla 37.1ºC, dok je na lokacijama u Grčkoj – Samos Airport (aerodrom u blizini Turske) i Serrai izmereno 37.4ºC.

Maksimalne temperature u Makedoniji - 11. avgust 2014
Jučerašnji maksimumi u Makedoniji
Maksimalne temperature u Grčkoj - 11. avgust 2014
Jučerašnji maksimumi u Grčkoj

Vruće je i kod naših zapadnih suseda. U Bosni i Hercegovini juče je najtoplije bilo u Zenici sa 35.8ºC, u Hrvatskoj u Osijeku sa 34.4ºC, dok je u Crnoj Gori tradicionalno najtopliji grad bila Podgorica sa 35.6ºC. Naročito u Srbiji i Bosni i Hercegovini usled prethodno obilnijih padavina, odnosno povećane vlažnosti vazduha, subjektivni osećaj temperature je znatno viši od one objektivno izmerene. Tako je subjektivni osećaj temperature juče dostizao i paklenih 45ºC, a na dobrom je putu da tako bude i danas, jer nema vetra koji bi ubrzao sušenje prizemnih slojeva vazduha što prouzrokuje vrlo sparno i teško vreme.

Na našem portalu možete pratiti meteorološke ekstreme za poslednja 24 časa za Srbiju, pojedine države okruženja, kao i na nivou Evrope i severne i južne hemisfere. U okviru istih možete pratiti i maksimalne temperature. Kasnije popodne ćemo objaviti i prognozu za naredne dane, a već je izvesno da će sreda i četvrtak biti najvreliji dani ovog tropskog talasa.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…