Promena vremena na koju su pored nas upozorovali i RHMZ i Estofex stigla je u Srbiju iz Bosne i Hercegovine. Večeras u većem dele zemlje ima kiše, pljuskova i grmljavine. Ponegde ima i obilnijih padavina, pojave sugradice i grada, kao i olujnog vetra. Sa padavinama je stigao i hladniji vazduh, pa se na zapadu zemlje temperatura već spustila na ispod 20ºC, dok je istovremeno na istoku Srbije u Negotinu u 21h izmereno 25 stepeni.

Radarska slika u 2130h - 05.08.2014 (Izvor: RHMZ)

Na zapadu Srbije prema zvaničnim merenjima palo je najviše kiše do 20 časova. Apsolutni lideru su Valjevo sa 53l/m² i Loznica sa 47l/m². Dosta kiše palo je i na području Zlatibora i Požege 16l/m².

Padavine u poslednja 24h - 05.08.2014 18UTC (Izvor: Ogimet)

Ova oblačnost premešta se u južnoj struji dalje prema severu zemlje donoseći kišu, pljuskove i grmljavinu. Ponegde ima i vremenskih nepogoda. U nastavku večeri i tokom noći, kao i tokom sutrašnjeg dana biće dosta nestabilno vreme uz lokalno obilnije padavine, i do 50mm za 12 sati – koliko je već palo na području Valjeva i Loznice za manje od 3 sata, a kiša tamo i dalje pada. Dakle u Valjevu i Loznici gotovo da je pala srednja mesečna suma padavina za manje od tri sata.

Radarska animacija - 05.08.2014 uveče (Izvor: DHMZ)

Fotografiju crnih oblaka nad Vrbasom oko 20 časova poslala nam je Ana Hardi:

Oblačnost u Vrbasu - 05.08.2014 oko 20h (Foto: Ana Hardi)

Drugu fotografiju iz Cazin-a (BiH) poslao nam je Aladin V. – posledice udara groma:

Posledica udara munje - Cazin (BiH) - 05.08.2014 (Foto: Aladin V.)

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…