Tokom protekla tri dana, od 19. do 21. septembra u 8 sati po lokalnom vremenu prem zvaničnim merenjima na glavnim meteorološkim stanicama u Srbiji je palo između 4.9mm i 64.7mm vodenog taloga. Prosečna količina iznosi 21.5mm. Sa promenom vremena koje je usledilo u danima vikenda, nastupio je jesenji tip vremena, nekoliko dana pre kalendarskog početka šarenog godišnjeg doba.

Padavine na GMS u protekla 72h (21. septembar 06UTC)
Padavine na GMS u protekla 72h (21. septembar 06UTC)

U tabeli su iznosi za prethodna 24 sata, izmereni svakog dana u 8 sati ujutru po lokalnom vremenu. Na kraju se nalazi suma padavina do jutros u 8 sati.

Ovako detaljne analize padavina do sada nismo praktikovali, ali ćemo se potruditi da ovo postane praksa ubuduće.

Najviše kiše palo je u zapadnim i severnim predelima zemlje. Za ova tri dana najviše vodenog taloga nakupilo se u Valjevu gde je ukupno palo 64.7mm kiše. Najviše kiše je palo prvog dana, u nedelju kada je u ovom delu zemlje bilo pljuskova sa grmljavinom. Posle Valjeva sledi Sombor sa 45.9mm, a tamo je najviše kiše palo tokom ponedeljka. Više od 30 litara kiše po metru kvadratnom palo je još na području Subotice (Palića), Kikinde, Kopaonika i Ćuprije.

Na većini stanica proteklih dana pala je polovina srednje mesečne sume za septembar, dok je u Valjevu i Somboru pala čak i veća količina od prosečne ukupne akumulacije za septembar.

Najmanje kiše proteklih dana palo je na jugu, kako smo podsećanja radi i najavljivali. U Kuršumliji je palo svega 4.9mm kiše, na području Sjenice 5.1mm, a u Vranju se nakupilo 6.3mm vodenog taloga. U glavnom gradu Beogradu ukupna količina kiše u protekla tri dana iznosi 20.4mm, što je i najpribližnije proseku za 28 GMS = 21.5mm.

Narednih dana u Srbiji promenljivo, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i pojavu jutarnjih magli odnosno sumaglica. Temperature uglavnom malo ispod i u granicama normale. Opširnije u našoj jučerašnjoj prognozi.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…