Tokom jučerašnjeg dana i protekle noći najviše kiše palo je u centralnim i južnim predelima zemlje i u Zlatiborskom kraju. Nešto veća količina padavina izazvala je tek lokalna izlivanja bujičnih vodotoka, pojavu odrona i mikro klizišta, ali ozbiljnijih posledica na terenu nema. Padavine tokom današnjeg dana svakako će samo pogoršati situaciju u pojedinim predelima zemlje, ali ne treba očekivati nikakva veća izlivanja i poplave. Potpuna normalizacija očekuje se od srede – četvrtka. U planinskim predelima došlo je formiranja odnosno povećanja visine snežnog pokrivača, pa tako visina snega na Kopaoniku prelazi 1m, a snega ima i na brojnim drugim planinama.

Kopaonik - 6. april 2015 (Izvoro: infokop.net)
Kopaonik – 6. april 2015 (Izvoro: infokop.net)

Do jutros u 8 časova najviše padavina bilo je na Zlatiboru (25.5mm), u Dimitrovgradu (24.7mm), Kraljevu (22.8mm) i u Leskovcu (21.1mm). Dosta kiše palo je i na području Leskovca, Vranja, Požege, Kruševca, Valjeva i Niša. U Vojvodini i nije bilo merljivih padavine ili su one bile sasvim simbolične.

Padavine u protekla 24h - 6. april 06UTC (Izvor: ogimet.com)
Padavine u protekla 24h – 6. april 06UTC (Izvor: ogimet.com)

Kada je reč o snežnom pokrivaču na pojedinim planinama ga ima kao usred zimske sezone. Najviše snega jutros je izmereno na Kopaoniku – 119cm, potom slede Stara Planina sa 86cm, Vlasina sa 46cm, i Zlatibor sa 30cm. Snega ima i u Sjenici, na Crnom Vrhu, Goču, a jutros se simbolično zabeleo čak i Dimitrovgrad!

Kopaonik (2) - 6. april 2015 (Izvor: infokop.net)
Kopaonik (2) – 6. april 2015 (Izvor: infokop.net)
Kopaonik (3) - 6. april 2015 (Izvor: infokop.net)
Kopaonik (3) – 6. april 2015 (Izvor: infokop.net)

Temperature su danas ispod prosečnih vrednosti i u ovim prepodnevnim časovima u nižim predelima kreću se između 2 i 7ºC, dok su u planinskim predelima temperature ispod i oko nule. Detaljnije podatke možete pogledati u našoj mreži AMS. Danas ćemo u drugom delu dana detaljnije pisati o vremenu koje je pred nama, a ubeđeni smo da će vas informacije obradovati.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…