Maksimalne temperature u ponedeljak 11. januara u većem delu zemlje bile su iznad 15°C što je ekstremno iznad prosečnih vrednosti, a u Loznici i Beogradu izmereno je i 19°C. Današnje jutarnje temperature takođe su bile visoke u većem delu zemlje, u Smederevskoj Palanci izmereno je 8°C. Danas su mogući pljuskovi sa grmljavinom.

Maksimalne temperature - 11. jan 2016 (Izvor: Ogimet)
Maksimalne temperature – 11. jan 2016 (Izvor: Ogimet)

Juče se živa u termometru kretala od 1.9°C u Negotinu do čak 18.9°C u Loznici. Toplo je pod fenskim uticajem južnog i jugozapadnog vetra bilo u većem delu zemlje, a visoke temperature izostale su samo na krajnjem istoku. Na 18 od 28 glavnih meteoroloških stanica živa je prešla 15°C, a u glavnom gradu živa u termometru dostigla je 18.6°C.

Šta je zapravo fenski vetar (efekat)?

Fen je topao, suv i slapovit vetar na zavetrenoj strani nekog brda ili planinskog venca. Javlja se u planinskim oblastima kada vazdušna struja naiđe na orografsku prepreku. Spuštanjem sa planina, vazduh se dodatno zagreva i izaziva porast temperature na zavetrenoj strani i dalje još nekoliko desetina kilometara, a razlog zagrevanja leži u zakonima termodinamike.

Toplo je bilo i na planinama pa tako snežni pokrivač polako postaje misaona imenica čak i za više predele. Jutros je na Kopaoniku izmereno samo 5cm snega, a na drugim planinama ni toliko. Pod snežnim pokrivačem su još Negotin i Požega.

Minimalne temperature - 12. jan 2016 (Izvor: Ogimet)
Minimalne temperature – 12. jan 2016 (Izvor: Ogimet)

Današnje minimalne temperature bile su takođe visoke, ali u većini predela ipak nešto niže u odnosu na juče, zbog hladnog fronta koji je stigao do naših krajeva. Minimalne temperature kretale su se od -1.2°C u Negotinu do 8.1°C u Smederevskoj Palanci. U glavnom gradu jutros je izmereno 6.5°C.

Danas će u ranijim večernjim časovima između 17 i 19 časova na portalu biti objavljena nova prognoza vremena do kraja aktuelne sedmice. Glavna tema biće zahlađenje koje očekujemo u danima vikenda.

Danas do kraja dana umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom, a ponegde su mogući i pljuskovi praćenio grmljavinom – uglavnom sredinom dana i u poslepodnevnim satima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…