Tornado - Orebić - 27.07.2014 (Izvor: YouTube)U nedelju 27. jula u Hrvatskoj kraj Orebića zabeleženi su fascinantni ulaska morske pijavice na kopno. Pijavica je svojim brzim jačanjem poprimila katakteristike tornada, a ovu pojavu su zabeležili mađarski turisti koji su se našli na „pravom mestu u pravo vreme“. Ono što posebno oduševljava jeste njihova hrabrost i upornost da ovu pojavu zabeleže iz centra zbivanja, naime snimatelj je ostao na polu-otvorenom prostoru iako je tornado prišao na svega par metara od njega, a potom je počeo da povija stabla drveća i da nosi neke manje predmete koji su se tu našli. Vrlo hrabro od strane autora, reskirao je sopstveni život da bi svi videli ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=6dnA9AusqMc

Orebić se nalazi na poluostrvu Pelješac, i udaljen je oko 85km od Dubrovnika.

Orebić - Lokacija (Izvor: Google Maps)

Ponajviše pomoću meteoroloških portala iz okruženja ovaj video snimak za dva dana već je uspeo da prikupi skoro 25.000 pregleda na YouTube-u. Snimak predstavlja definitivno najbolji video tornada, odnosno pijavice na Jadranu. Na popularnom YouTube-u može se pronaći dosta snimaka pijavica, pa i tornada sa ovih prostora, međutim do sada se niko nije našao ovoliku blizu centra zbivanja. Šteta što područje Dalmacije nije pokriveno meteorološkim radarom, što bi itekako poslužilo za detaljniju analizu ove pojave.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…