Tokom prethodne noći i jutra u većem delu zemlje bilo je oblačno, mestimično sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Razvoji konvektivne oblačnosti retki su u zoru, ali je ovoga puta u atmosferi bilo dovoljno nestabilnosti i energije za ovakav razvoj oblačnosti. Raspored padavina je dosta šarenolik, ali je generalno najviše kiše palo na području Vojvodine, zapadne Srbije i Beograda.

Padavine u protekla 24h - 23. maj 06UTC (Ogimet)
Padavine u protekla 24h – 23. maj 06UTC (Ogimet)

Najviše kiše palo je na području Novog Sada, Surčina i Dimitrovgrada gde je palo više od 20mm vodenog taloga, a u protekla 24 časa kiše nije bilo jedino u Kruševcu, dok je u Vranju zabeležena nemerljiva količina. U ovom trenutku u većem delu zemlje je malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, dok više oblaka ima na krajnjem severu i istoku zemlje. Na istoku Banata ima i umerene kiše, a u južnom Banatu i pljuskova uz ređu pojavu grmljavine. Kiša koja je pala na teritoriji Vojvodine dobro će doći poljoprivrednicima, budući da je ovom delu zemlje zapretila suša.

Satelitski snimak - 23. maj 0915UTC
Satelitski snimak – 23. maj 0915UTC

Danas do kraja dana očekuje nas promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, a uz lokalni razvoj oblaka u poslepodnevnim i večernjim časovima ponegde se očekuju pljuskovi praćeni grmljavinom. Maksimalne temperature danas će se kretati između 22 i 26ºC. Sutra promenljivo oblačno i nestabilno sa sunčanim intervalima. Mestimično se očekuju kiša i pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u poslepodnevnim i večernjim časovima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…