Iza nas je još jedno hladno jesenje jutro sa minimalnim temperaturama uglavnom ispod nule, a najhladnija je kao i juče bila Sjenica sa -8°C. Temperatura se vrlo nisko spustila još i u Vršcu (-5.2°C) i Velikom Gradištu (-5°C).

Minimalne temperature - 3. nov 2015
Minimalne temperature – 3. nov 2015

Jutarnje temperature i jutros su bile nešto niže od očekivanja, međutim sve to ne bi bilo toliko čudno i neobično da viši planinski predeli jutros, kao i juče tokom dana – nisu bili topliji od nižih predela. Reč je o temperaturnoj inverziji, koja je često usko povezana sa pojavom sumaglice i magle. Novembar jeste jedan od meseci kada je ova pojava najviše prisutna.

Šta je temperaturna inverzija i o čemu se zapravo radi?

Temperaturna inverzija je pojava u atmosferi kada temperatura, umesto da pada, raste sa visinom iznad tla. Kada je hladniji i teži vazduh dole, ne postoji tendecija oblikovanja struja prema gore i dolazi do tzv. potiskivanja turbulencije. Inverzije se često formiraju u kasno poslepodne, kada je izračivanje sa tla veće od zračenja primljenog sa sunca na zalasku. Inverzije uzrokuju i hladni vetrovi koji duvaju niz padinu u dolinu, te polja povišenog vazdušnog pritiska – anticikloni.

Topliji vazduh iznad hladnog kao što je već pomenuto onemogućava uzlatno vertikalno strujanje, tako da zagađen vazduh ostaje zarobljen u prizemlju. Posledice toga već se osećaju, ili će se tek osećati u narednim danima. Narednih dana treba očekivati sve češću pojavu magle i niskih oblaka u nižim predelima, dok će se u planinama zadržati pretežno sunčano vreme.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…