Juče je u Srbiji bio najtopliji dan u još uvek aktuelnom tropskom talasu koji će potrajati još danas. Maksimalna temperatura u svim predelima, izuzev planinskih, prešla je 30°C dok je najtoplije bilo u Negotinu sa okruglo 35 stepeni. Toplo je bilo i na području Banata, gde je u Kikindi izmereno 34.6°C i Zrenjaninu 34.2°C. Kasnije tokom kasnijih poslepodnevnih i večernjih časova na području zapadne Srbije i Vojvodine usledili su pljuskovi praćeni grmljavinom, uz lokalnu pojavu vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom.

Zrenjanin - 14. jun 2015 (Foto: Luka Rusovac)
Zrenjanin – 14. jun 2015 (Foto: Luka Rusovac)
Munje nad Zrenjaninom - 14. jun 2015 (Foto: Nenad Blažin)
Munje nad Zrenjaninom – 14. jun 2015 (Foto: Nenad Blažin)

Juče je najtoplije bilo u Negotinu, Kikindi, Velikom Gradištu, Zrenjaninu, Beogradu…jasno je da je najvrelije bilo u istočnoj polovini zemlje. U planinskim predelima je bilo znatno prijatnije, a najtoplije je bilo na Zlatiboru gde je izmereno 29 stepeni u najtoplijem delu dana. Kako juče nije bilo bitne razlike u maksimalnim temperaturama toplo je bilo i u ostalim predelima.

Maksimalne temperature (Ogimet) - 14. jun 2015
Maksimalne temperature (Ogimet) – 14. jun 2015

Juče još tokom poslepodnevnih sati na teritoriji planinskih predela Bosne i Hercegovine došlo je do razvoja konvektivne višećelijske oblačnosti. Ta oblačnost se prvobitno u južnoj struji kretala prema severu i uslovila jako nevreme na području Tuzle, a potom i Brčkog gde je stigla u oslabljenom izdanju. U Tuzli su nastale ogromne štete od obilne kiše i grada. Ovaj oblačni sistem ubrzo potom je ušao u jugozapadni i zapadnu struju, te se oblačnost kretale prema severoistoku i istoku. To je kasnije u Vojvodini uslovilo pljuskove praćene grmljavinom, a u zapadnim predelima je lokalno bilo i pojave grada. Duvao je jak do olujni vetar koji je ponegde lomio grane, ili obarao stabla. Na području Vojvodine tokom prethodne večeri zabeležilo je više od 10.000 munja, što je stvarno impozantna brojka!

Padavine u protekla 24h (Ogimet) - 15. jun 06UTC
Padavine u protekla 24h (Ogimet) – 15. jun 06UTC

Najviše kiše prema zvaničnim merenjima palo je na području Zrenjanina – i to 24.2mm. Potom slede Novi Sad sa 13.4mm i Sremska Mitrovica gde se nakupilo 5.7mm. Naravno, ovo su merenja sa glavnih meteoroloških stanica, a sigurno je u Vojvodini bilo još dosta lokacija gde je palo više od 20mm kiše, a ponegde možda i 30mm. Na žalost, naše stanice na području Vojvodine nisu bile u funkciji pa nismo bili u mogućnosti da ispratimo količinu padavina na još nekim lokacijama. Kao i prethodne slične situacije mi smo kretanje oblačnosti pratili na našim društvenim profilima, pa vam preporučujemo da nas i tamo pratite.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…