Veći deo Vojvodine, a naročito njen krajnji severozapad već izvestan period je u deficitu sa količinom padavina. Sušom je pogođen i krajnji istok zemlje, međutim situacija nije toliko alarmantna koliko na krajnjem severozapadu zemlje. Ukoliko u skorijem periodu ne bude konkretnijih padavina mogu se očekivati i prve posledice u poljoprivredi izazvane sušnim periodom.

Uslovi vlažnosti (RHMZ) - 10. maj 2015
Uslovi vlažnosti (RHMZ) – 10. maj 2015

U Somboru je tokom apila palo ukupno 20mm vodenog taloga, dok mesečni prosek za april mesec iznosi oko 48mm. Od početka maja palo je tek 7mm, dok se srednja mesečna suma kreće između 55 i 60mm, što znači da do sada nije palo ni 15% prosečne količine. Srednja mesečna suma tokom aprila u Negotinu iznosi oko 58mm, a tamo je tokom aprila palo ukupno 30mm vodenog taloga. Do sada i maju u Negotinu je palo tek 4mm kiše, dok je mesečni prosek za maj oko 59mm. Na pragu smo sregine meseca, a do sada nije nakupljeno ni 10% srednje mesečne sume vodenog taloga.

Odstupanje padavina od normale (NOAA) - april 2015
Odstupanje padavina od normale (NOAA) – april 2015

Zahvaljujući padavinski bogatom martu mesecu situacija još uvek nije kritična, ali bi uskoro mogla postati ukoliko ne bude novih padavina. Ovogodišnji razvoj situacije je sasvim suprotan od prošlogodišnjeg – kada smo u maju imali nezapamćene poplave pretežno u zapadnoj i centralnoj Srbiji. U Šumadiji, centralnoj i južnoj Srbiji situacija sa količinom padavina normalna, odnosno gotovo optimalna. Ratarske, povrtarske i voćarske kulture trebaju kišu u ovom delu godine, pa poljoprivrednicima, a i svima nama ostaje nada da će se situacija popraviti u narednom periodu i da situacija sa deficitom neće biti samo još gora. Kako smo juče pisali od četvrtka nas očekuje nova destabilizacija vremena uz pojavu lokalnih pljuskova grmljavinom. Padavine će biti lokalnog karaktera, pa je veliko pitanje da li će to pomoći ugroženim područjima.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…