Dugo očekivano osveženje konačno je stiglo u naše krajeve. Juče u kasnijim poslepodnevnim i večernjim časovima u Srbiji su pljuskovi praćeni grmljavinom i kiša bili vrlo česta pojava pa je tako veći deo zemlje juče dobio svoju porciju kiše. Kiše je negde bilo tek da pokupi prašinu, dok je ponegde pala dobra ili pak obilna količina za kratko vreme. Ono što je mnogima najbitnije – stiglo je osveženje i temperature su konačno u okviru proseka!

Nevreme u Zrenjaninu i okolini - 16. avg 2015 (Foto: Svetlana Jocić)
Nevreme u Zrenjaninu i okolini – 16. avg 2015 (Foto: Svetlana Jocić)

Vremenske nepogode, srećom, juče su bile retka pojava. U većem delu zemlje bilo je jakog vetra u okviru pljuskova sa grmljavinom, a vetar je negde bio i olujne jačine kao što je to bio slučaj u Zrenjaninu i okolini. Ovaj prizor zabeležen je na putnom pravcu Beograd – Zrenjanin kod naseljenog mesta Ečka gde je saobraćaj neko vreme bio otežan. Za sada nema izveštaja sa terena koji bi ukazivali na to da je juče u Srbiji bilo grada, iako se prema radarskim snimcima moglo lako zaključiti da je verovatnoća da je juče bilo grada na lokalnom nivou velika.

Padavine u protekla 24 časa - 17. avg 06UTC 2015
Padavine u protekla 24 časa – 17. avg 06UTC 2015

Prema zvaničnim merenjima kiše je najviše bilo u Sremskoj Mitrovici gde je do jutros u 8 sati zabeleženo 35.3mm vodenog taloga, a više od 10mm kiše palo je na još devet glavnih meteoroloških stanica, među kojima je Zrenjanin odmah iza Sremske Mitrovice sa 18.5mm. Kiše će mestimično biti i ovih dana, a danas do kraja dana u Srbiji se zadržava umereno do potpuno oblačno sa mestimičnom kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom – naročito u poslepodnevnim i večernjim časovima, a biće i sunčanih perioda.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…