Juče 1. marta stiglo je meteorološko proleće. Dakle, za meteorologe je proleće već stiglo. Leto stiže 1. juna, i tako se godišnja doba smenjuju na svaka tri meseca. Početak meteorološkog proleća ipak je donelo pogoršanje vremena, kišu, pojačan vetar i zahlađenje, a na višim planinama i sneg. Danas je ponovo znatno lepše vreme uz novi porast temperatura.

Padavine u poslednja 24h – 2. mart 06UTC (Izvor: ogimet.com)

Tokom jučerašnjeg dana hladni front premeštao se sa severa i zapada zemlje prema jugu i istoku. Kiša i zahlađenje stigli su do severa već u jutarnjim i prepodnevnim časovima, da bi se potom preko centralnih predela do večernjih časova premestili do južnih i istočnih predela. Ovako je trenutak prolaska hladnog fronta izgledao u Zrenjaninu:

Prema merenjima na zvaničnim stanicama RHMZ-a palo je između 0.5 i 11.9mm vodenog taloga, dok je u proseku palo oko 5mm kiše od ovog talasa. Na planinama iznad 1200m padao je sneg, pa je tamo došlo i do manjeg povećanja visine snežnog pokrivača.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…