Nakon leta, koje prema zaključku mnogih nismo ni imali, na naše područje jutros u 04:29h stigla je jesen. Istovremeno, na južnoj Zemljinoj hemisferi počelo je proleće.

Ravnodnevnica se javlja dva puta godišnje i označava početak proleća ili početak jeseni – prolećni i jesenji ekvinocij. Sunce tada izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu. Takođe postoje letnji i zimski solsticij, odnosno početak leta i zime kada je Sunce najviše na nebu i dan najduži, odnosno kada je Sunce najniže na nebu i kada je dan najkraći.

Septembarska ravnodnevnica (Izvor: timeanddate.com)
Septembarska ravnodnevnica (Izvor: timeanddate.com)

U prognozi koju smo objavili u subotu 20. septembra, najavili smo mogućnost manje količine snega na planinama visine iznad 2.000m. To se jutros i dogodilo, a čak je malo i premašilo naša očekivanja. Jutros u 8 časova po lokalnom vremenu na Kopaoniku je izmereno 4cm snežnog pokrivača. Ovo svakako nije prvi put da na Kopaoniku padne sneg u septembru, ali se isto tako ne može reći da on predstavlja uobičajenu pojavu u ovom periodu godine.

Prvi sneg na Kopaoniku 2014 (1) - Izvor: infokop.net
Prvi sneg na Kopaoniku 2014 (1) – Izvor: infokop.net
Prvi sneg na Kopaoniku 2014 (2) - Izvor: infokop.net
Prvi sneg na Kopaoniku 2014 (2) – Izvor: infokop.net
Prvi sneg na Kopaoniku 2014 (3) - Izvor: infokop.net
Prvi sneg na Kopaoniku 2014 (3) – Izvor: infokop.net

Prema službenim osmatranjima, Kopaonik je jedina planina koja se u Srbiji zabelela jutros, a snega je jutros bilo i u okruženju, uglavnom u Dinaridima. Jutros je na Žabljaku (CG) izmereno 2cm belog pokrivača, na Bjelašnici (BiH) 4cm, Zavižanu (HR) 4cm

Snežni pokrivač će se na navedenim planinama otopiti uglavnom već tokom današnjeg dana, a najkasnije sutra. Istovremeno, danas će u većem delu naše zemlje kada su u pitanju niži predeli duvati uglavnom umeren severozapadni vetar, koji će dodatno spuštati subjektivni osećaj temperature, koje su ionako daleko ispod prosečnih vrednosti.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…