Današnje maksimalne temperature kretale su se između 26 i 32°C koliko je izmereno u Somboru. U Beogradu, maksimalna temperatura danas je dostigla 30°C. Kao što smo juče i najavljivali, danas je u Vojvodini i na jugozapadu zemlje bilo lokalnih pljuskova sa grmljavinom, međutim slobodno se može reći da je razvoj oblačnosti u Vojvodini premašio očekivanja.

maksimalne-temperature-13-septembar-2016
Maksimalne temperature – 13. septembar 2016

Maksimalne dnevne temperature danas su se kretale uglavnom u granicama prognoziranih, a jedino je u Somboru zabeležena nešto viša temperatura od maksimalnih 32°C. Najtoplije bilo je na području Vojvodine, gde je samim tim bilo i najviše raspoložive energije za razvoj konvektivne oblačnosti u kombinaciji sa sunčanim periodima. Razvoj oblačnosti još u prepodnevnim časovima počeo je u rumunskom delu Banata, da bi se oko podneva premestio i u južni deo srpskog Banata.

Padavine na GMS - 13. septembar 2016
Padavine na GMS – 13. septembar 2016

Danas su padavine zabeležene na 11 od ukupno 28 glavnih meteoroloških stanica u Srbiji. Najviše padavina prema poslednjim merenjima u 20 časova po lokalnom vremenu zabeleženo je u Kikindi (20mm), potom slede Sombor sa 6mm, Sremska Mitrovica (5mm), Palić (4mm) i Zrenjanin (3mm). Međutim, obzirom da su se oblaci sporo kretali u slaboj severoistočnoj i severnoj struji, sigurno je da su na nekim područjima gde nema glavnih meteoroloških stanica zabeležene i znatno veće količine kiše.

Ostojićevo 42mm
Ostojićevo 42mm

Prema izveštaju našeg vernog pratioca na društvenim mrežama, Zoltana, na području Ostojićeva (20-ak kilometara severozapadno od Kikinde, severni Banat) za svega pola sata nakupilo se 35mm vodenog taloga, a ukupno je palo 42mm kiše. Nije nemoguće. Ovo je još jedan pokazatelj koliko padavine mogu biti lokalnog karaktera.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…