Kako smo i najavaljivali, ciklon koji se iz oblasti Velike Britanije premeštao preko Jadranskog mora i juga Balkana dalje prema istoku i jugoistoku Evrope doneo je u nedelju i ponedeljak snežne padavine čitavoj zemlji. Snega je mestimično bilo i danas. Najviše snega danas je izmereno na Staroj Planini – 55cm i Crnom Vrhu – 46cm. Kada je reč o nižim predelima lider je Leskovac sa 23cm. Najmanje snega ima u Vranju – 3cm, i Sremskoj Mitrovici – 4cm. Ovu su poslednja merenja RHMZ-a, danas u 13 časova po lokalnom vremenu.

Jak sneg u Apatinu 30.12.14 (Foto: Ljiljana Medić)
Jak sneg u Apatinu 30.12.14 (Foto: Ljiljana Medić)

Snežne padavine i snežni smetovi izazvali su probleme u snabdevanju električnom energijom, uglavnom u višim predelima istočne i jugoistočne Srbije. U prethodna dva dana usled nanošenja snega na put problema sa saobraćajem bilo je na teritoriji Vojvodine, a naročito u srednjem Banatu. Danas je situacija normalizovana.

Javljeno je da su danas pronađena i dva muška tela u Zaječaru, za koje se sumnja da su preminuli od posledica smrzavanja, budući da su imali promrzline.

Jutarnje temperature (Ogimet) - 30. decembar 2014
Jutarnje temperature (Ogimet) – 30. decembar 2014

Sinoć je na naše područje došlo i do značajnijeg priliva hladnije vazdušne mase, što je u kombinaciji sa vedrom noću u pojedinim predelima rezultovalo vrlo niskim jutarnjim temperaturama. Računajući i više predele najhladnije je jutros bilo na Kopaoniku, gde je izmerena temperatura od -17.5ºC, dok je od nižih predela bilo najhladnije u Užičkoj Požegi gde je izmereno -14ºC i Vršcu -13.2ºC. Najmanji minus izmeren je u Loznici, gde se živa u termometru spustila do -5.2ºC.

Narednih dana predstoji nam uglavnom suvo, ali vrlo hladno vreme. O prognozi vremena detaljnije u izgledima vremenadesetodnevnoj prognozi.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…