Sneg je juče u drugom delu dana prekrio mnoge srpske planine iznad 1000m nadmorske visine. Snežna granica ponegde se spustila i nešto niže. Prvi snežni pokrivač ove jeseni dobili su Crni Vrh i Zlatibor koji je jutros merio čak 16cm belog pokrivača.

Zlatibor - 4. nov 2016 11h
Zlatibor – 4. nov 2016 11h

Sneg je u višim predelima počeo da pada još juče sredinom dana i u poslepodnevnim časovima. Danas je kao i u većem delu zemlje na planinama pretežno sunčano vreme uz temperature iznad nule, obzirom da je po visini već počelo priticanje nešto toplijeg vazduha iz Mediterana.

Jutros je najviše snega izmereno na Zlatiboru – 16cm, potom slede Sjenica sa 5cm, Kopaonik 4cm, Vlasina 3cm, Crni Vrh i Vlajna simboličnih 1cm. U regionu najviše je snegom profitirala Bosna i Hercegovina, gde je na području Han Pijeska i Ivan Sedla jutros izmereno 16cm, a na Bjelašnici 15cm snega.

Snežni pokrivač će već tokom današnjeg dana u većini viših predela nestati, a tamo gde ga je napadalo nešto više biće ga do sutra kada će početi da duva jugozapadni vetar. Postoje dobri izgledi da novi sneg u planinskim predelima padne već za 5 do 7 dana.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…