Tokom jučerašnjeg dana i noći koja je iza nas snežni pokrivač prekrio je većinu planinskih predela naše zemlje, a zabelelo se i u pojedinim nižim predelima istočne i jugoistočne Srbije. U ostatku zemlje padala je kiša, dok su ponegde zabeležene i obilnije padavine u proteklih 48 sati, što je izazvalo izlivanje pojedinih bujičnih vodotoka, a vodostaji manjih i srednjih reka su takođe u većem porastu. U protekla 24 časa najviše padavina bilo je u Negotinu, Kruševcu, Smederevskoj Palanci i Kragujevcu. Kada se tome prirodaju i padavine 8. decembra do 9. decembra u 7h po lokalnom vremenu, u vrhu liste su i Dimitrovgrad i Leskovac.

Padavine u poslednja 24h - 10. decembar 06UTC

Kada je reč o snežnom pokrivaču, najviše snega palo je na Crnom Vrhu gde je i prethodnih dana bilo snežnog pokrivača. Visina snega izmerena jutros u 7h na toj planini iznosila je 42cm, tako da ni jedna druga planina (gde postoje glavne meteorološke stanice) ne može da „parira“. Uslovi za život u regionu Crnog Vrha u poslednjih nedelju dana vrlo su otežani i surovi.

Sneg prekrio Kopaonik - 10. decembar 1330h

Visine snega 10. decembra u 7 časova na glavnim meteorološkim stanicama:

Stanica Visina snega (cm) Visina novog snega(cm) – 19h 09.12 d 07h
 Crni Vrh  42  6
 Negotin  0  0
 Zlatibor  18  5
 Sjenica  3  1
 Kopaonik  15  1
 Zaječar  14  3
 Dimitrovgrad  11  1

Visine snega 10. decembra u 7 časova na klimatološkim stanicama:

Stanica Visina snega (cm)
 KNJAŽEVAC  7
 RC NIŠ – KAMENIČKI VIS  36
 SIKOLE  6
 SOKOBANJA  3
 STARA PLANINA – BABIN ZUB  15
 ŽAGUBICA  2

Izvor podataka: RHMZ

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…