Sneg je u pojedinim predelima Srbije počeo da pada još u prepodnevnim časovima, a u poslepodnevnim satima kiša je prešla u vlažan sneg u gotovo celoj zemlji. U većini predela došlo je i do stvaranja manjeg snežnog pokrivača visine do 2-3cm, ali ima izuzetaka pa je zvanično od nižih predela snega najviše palo u Somboru – čak 17cm. Nezvanični podaci kažu da je u Apatinu i ostalim mestima duž granice sa Hrvatskom danas palo oko 20cm snega. U Novom Sadu palo je 9cm snega, u Sremskoj Mitrovici 7cm, a u Beogradu tek 2cm. Sneg je najkasnije počeo da pada na području Banata, a u Kikindi je temperatura još uvek u dubokom plusu i tamo pada kiša.

Snežna idila u Apatinu oko 15h:

Sneg u Apatinu (1) - 6. februar 2015 (Foto: Ljiljana Medić)
Sneg u Apatinu (1) – 6. februar 2015 (Foto: Ljiljana Medić)
Sneg u Apatinu (2) - 6. februar 2015 (Foto: Ljiljana Medić)
Sneg u Apatinu (2) – 6. februar 2015 (Foto: Ljiljana Medić)
Sneg u Apatinu (3) - 6. februar 2015 (Foto: Ljiljana Medić)
Sneg u Apatinu (3) – 6. februar 2015 (Foto: Ljiljana Medić)
Sneg u Apatinu (4) - 6. februar 2015 (Foto: Ljiljana Medić)
Sneg u Apatinu (4) – 6. februar 2015 (Foto: Ljiljana Medić)
Sneg u Apatinu (5) - 6. februar 2015 (Foto: Ljiljana Medić)
Sneg u Apatinu (5) – 6. februar 2015 (Foto: Ljiljana Medić)

U protekla 24 časa najviše padavina bilo je u Vranju – 37.1mm, a potom slede Kopaonik sa 25mm, Sremska Mitrovica sa 22m, odnosno Leskovac sa 20mm vodenog taloga. Na Kopaoniku je danas palo nešto više od 20cm snega i visina snežnog pokrivača večeras iznosi 93cm. Obilne padavine uslovile su porast vodostaja na manjim rekama, pa će na nekim vodotocima tokom noći i sutrašnjeg dana biti dostignuti upozoravajući nivoi, saopštio je RHMZ.

Padavine u protekla 24h - 6. februar 18UTC 2015
Padavine u protekla 24h – 6. februar 18UTC 2015

Na gornjem toku Južne Morave, Toplici, Jablanici, Pustoj, Veternici, Vlasini, Nišavi, kao i na Ibru vodostaji će biti u umerenom porastu naredna 24 časa, sa dostizanjem i prevazilaženjem upozoravajućih nivoa tokom 06./07. februara. Na Savi kod h.s. Šabac vodostaj će se kretati nešto ispod granice redovne odbrane od poplava naredna dva dana, nakon čega se očekuje porast vodostaja. Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će biti u porastu naredna 24 časa bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Sneg večeras pada u većem delu zemlje, mada su padavine oslabile u odnosu na poslepodnevne sate kada je ponegde padao sneg vrlo jakog intenziteta – kakav se retko viđa. Kiše i susnežice večeras ima jedino u delu Banata, a najtoplije je u Kikindi gde je prema poslednjim merenjima izmereno 3°C. Umeren do jak sneg zabeležen je danas i u Zemunu:

Slab do umeren sneg padaće u većem delu zemlje i tokom večeri i noći, uz formiranje snežnog pokrivača i u nižim predelima, visine uglavnom između 5 i 10cm. Nešto više snežnog pokrivača biće na severu i severozapadu Vojvodine, i na krajnjem istoku zemlje – gde bi sutra ujutru moglo biti izmereno i više od 20cm snega. Sneg će biti dosta vlažan i mogao bi prouzrokovati znatno više problema, nego što ćemo uživati u belom zimskom ambijentu. Slabog snega mestimično može biti i sutra tokom dana, dok se u nedelju očekuju pljuskovi snega. Od ponedeljka ledeni dani.

Satelitski snimak 1945h - 6. februar 2015
Satelitski snimak 1945h – 6. februar 2015
Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…