Snažno nevreme o kojem smo i mi gotovo svakog minuta izveštavali na našim društvenim profilima / stranicama juče u kasnim poslepodnevnim časovima zahvatilo je Beograd, južni Banat i delove srednjeg Banata. Superćelijski oblak izazvao je snažne pljuskove i grmljavinu, pojavu grada, pa čak i trombe (mini-tornada) u Pančevu. Ovaj članak je više pogled iz meteorološkog ugla, materijalnom štetom će se više baviti drugi mediji.

Satelitski snimak superćelije u 19:30h (Izvor: sat24.com)
Satelitski snimak superćelije u 19:30h (Izvor: sat24.com)

Olujni oblak formirao se kod Obrenovca

Olujni oblak koji je prouzrokovao jako nevreme na području Beograda, južnog Banata i delovima srednjeg Banata, formirao se još na području beogradske opštine Obrenovac. Do formiranja superćelije došlo je oko 18h, a nevreme je zahvatilo Beograd već oko 18:20h. Strujanje je u ponedeljak bilo južno, blago jugozapadno, međutim već nakon pola sata praćenja ovog razvoja putem radarskih slika i detektora električnih pražnjenja bilo je jasno da ovaj oblak beži udesno u jugozapadnoj struji, što je karakteristika superćelije.

Radarski snimak u 18h (Izvor: RHMZ)
Radarski snimak u 18h (Izvor: RHMZ)

Nevreme zahvatilo prvo Beograd, jačalo ka Banatu (Pančevu)

Olujno nevreme najpre je zahvatilo šire područje Beograda. Osim pljuskova i grmljavine, bilo je i pojave grada, uglavnom veličine klikera i loptice za golf. U delovima grada pričinjena je značajna materijalna šteta, ali su isto tako neki delovi prošli bez većih posledica. U Beogradu je juče zvanično palo najviše kiše, 33mm. Meteorološka stanica u Pančevu nažalost ne postoji.

Na video snimku iznad može se primetiti eksplozivan razvoj ovog oblaka, i potom njegovo dalje kretanje preko Banata. Na području Pančeva, zabeležen je grad veličine teniske loptice koji je prouzrokovao značajnu materijalnu štetu (oštećenja na njivama, automobilima, stambenim objektima). Pojave grada bilo je i u drugim delovima južnog i ponegde centralnog Banata, a više podataka o pričinjenoj materijalnoj šteti očekuje se danas tokom dana i sutra.

Grad u Pančevu - 20. jun 2016 (Foto: Zvezdana Crnogorac)
Grad u Pančevu – 20. jun 2016 (Foto: Zvezdana Crnogorac)
Tromba (mini-tornado) u Pančevu - 20. jun 2016 (hotelagent.rs / swe)
Tromba (mini-tornado) u Pančevu – 20. jun 2016 (hotelagent.rs / swe)

Slično ovome događalo se i ranije, nema bitnih promena klime

Mnogi će sada početi da pišu kako su ovakve nepogode uzrokovane promenom klime ili pak izazvane nekakvim oružjem neke strane sile tipa HAARP. O tome nema ni govora. Ovakve razorne oluje javljaju se, istina retko, i na području Evrope, Balkana i Srbije. Gotovo da nema godine u kojoj se ne pojavi neka tromba ili pijavica na području Srbije, samo što ranije nismo svi imali mobilne telefone i foto-aparate. Juče su se savršeno poklopili određeni parametri (o čemu smo mi pisali, najavljujući mogućnost ovakvog nevremena) što je rezultiralo ovim nepogodama.

Animacija električnih pražnjenja (Izvor: blitzortung.org)
Animacija električnih pražnjenja (Izvor: blitzortung.org)

Ono što je gotovo za nevericu je dužina trajanja ovog superćelijskog sistema, ali i drugih koji su se juče formirali nad Srbijom. Pogledajte mapu sa animacijom električnih pražnjenja. Gotovo svi oblaci, a naročito „Pančevac“ stigao je čak do Belorusije, a kasnije i do Rusije (nije moglo stati na ovu kartu). Neverovatna snaga!

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…