Situacija u poplavljenim područjima Srbije sve je teža. U toku je evakuacija Obrenovca, gde prema nekim informacijama ima i prvih žrtava. Gotovo ceo grad je pod vodom. U TENT Kolubara je došlo je i do eksplozije transformatora. Sada sledi značajniji porast vodostaja na većim rekama, kao što su Sava i Morava.

Evakuacija deteta u Obrenovcu

Na sednici republičkog štaba za vanredne situacije premijer je istakao da je kataklizmično u Obrenovcu i mnogim gradovima zapadne i centralne Srbije. Zatražio je pomoć u odbrani Šapca i naveo da predstoji još teža situacija. Kako je rekao, izveštaji govore da iz BiH dolaze jake bujice. I Kolubara i Tamnava i Sava se povećavaju.

Velika poplava u Obrenovcu 16.05.2014 (Foto: Tanjug)

„Potrebno nam je do 1.500 dobrovoljaca iz Beograda, jer su kapaciteti MUP-a a i vojske iscrpljeni“, rekao je Vučić. Vučić je naložio i preventivnu evakuaciju građana Šapca.“U pitanju je desetina hiljada kuća a šteta bi bila biblijskih razmera. O ljudskim životima ne smem ni da govorim“, rekao je premijer, a prenosi RTS.

Rekao je da će večeras u 21 ispred Centra Sava biti organizovani autobusi i da je već večeras potrebno oko 500 dobrovoljaca za punjenje džakova. Autobusi će i sutra ispred Beogradske Arene krenuti u 9 ujutru, a Vučić je istakao da je potrbeno ukupno oko 1.500 ljudi. U Obrenovcu oko 17 sati nivo Kolubare i dalje raste, a nastavlja se evakuacija stanovništa pomoću helikoptera i čamaca.

Porast vodostaja na većim rekama

Na većim rekama tek dolazi do značajnijeg porasta vodostaja. Najkritičniji su Drina, Sava, i reka Morava sa svoje dve najveće pritoke. Vodostaj Save će rasti i narednih dana, a najviši vodostaj će biti dostignut u nedelju i ponedeljak.

Prognoza vodostaja 16.05.2014. do 20.05.2014 (RHMZ)

Na Kolubari kod Valјeva, Slovca i Belog Broda vodostaj je iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg opadanja.

Na Velikoj Moravi kod Ćuprije i Bagrdana očekuje se dostizanje granice vanredne odbrane od poplava tokom 18. maja.

Na Lјigu kod Bogovađe vodostaj je iznad upozoravajućeg nivoa sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja.

Na gornjem toku Tamnave kod Kocelјeva vodostaj je u stagnaciji i manjem opadanju, a nizvodno kod Ćemanovog Mosta vodostaj se nalazi iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije tokom 16. maja.
Na Ubu vodostaj je u stagnaciji i nalazi se iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja tokom 16. maja.

Na Savi kod Jamene i Šapca vodostaj je iznad granice vanredne odbrane od poplava, a kod Sremske Mitrovice nešto ispod granice vanredne odbrane sa tendencijom većeg porasta do 19. maja.

Na gornjem toku Jadra kod Osečine i Zavlake vodostaj je u manjem opadanju, a nizvodno kod Lešnice u stagnaciji i kretaće se iznad granice vanredne odbrane od poplava tokom 16./17. maja.

Na Drini kod h.s. Radalј vodostaj je znatno iznad upozoravajućeg nivoa sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja.

Na Jasenici vodostaj je iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja tokom 16. maja.

Na Kubršnici, Resavi i Lugomiru granice vanredne odbrane od poplava su prevaziđene sa tendencijom stagnacije i manjeg opadanja tokom 16. maja.

Na Mlavi i Peku vodostaji su iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg porasta tokom 16./17. maja.

Na Belom Timoku kod Zaječara i na Crnom Timoku kod Gamzigrada vodostaji su iznad upozoravajućih nivoa (mere pripravnosti) sa tendencijom manjeg porasta tokom 16./17. maja.

Na slivu Toplice vodostaj će se kretati nešto iznad granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom porasta tokom 16./17. maja.

Na Moravici, Bjelici i gornjem toku Zapadne Morave vodostaji su iznad upozoravajućih nivoe sa tendencijom manjeg opadanja tokom 16. maja, a na donjem toku Zapadne Morave vodostaj će biti u umerenom porastu tokom 16./17. maja, a zatim u manjem opadanju.

Na Neri, Brzavi i Moravici vodostaji će se približiti upozoravajućim nivoima (merama pripravnosti) tokom 16./17. maja.

Izvor: RHMZ
Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…