Situacija u Šapcu je za sada pod kontrolom, zbog velikog odziva dobrovoljaca. Veliki posao je urađen, i Šabac je koliko se moglo zaštićen. Evakuacija najugroženijih iz poplavljenog Obrenovca trajala je čitave noći i nastavlja se i dalje. Nažalost, izvučena su i prva beživotna tela. Probijen savski nasip kod TENT-, a poslednjim informacijama nivo vode u Obrenovcu više ne raste.

Šabac

Načelnik generalšataba Vojske Srbije Ljubiša Diković rekao je da je situacija u Šapcu za sada pod kontrolom i da je taj grad obezbeđen od nadiranja reke Save. „Kako smo počeli nisam bio optimista. Bilo je tu mnogo problema, ali je posle sve došlo na svoje“, rekao je Diković.

http://www.youtube.com/watch?v=wB0FabDkhbM

On je naveo da je više od 6.000 građana, pripadnika MUP-a, Vojske Srbije mukotrpno radilo na terenu i da je rezultat toga rada apsolutna zaštita grada Šapca. „Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo uspeli“, rekao je Diković. Nasipi na svim kritičnim tačkama na Savi kod Šapca za sada izdržavaju nalete vode. Ipak, očekuje se nadiranje Save, pa je odbrana tog grada prioritet.

Odlazak dobrovoljaca u Šabac (Foto: Tanjug / MUP Srbije)

Reka Sava kod Šapca dostigla je nivo od 631 centimetar i raste prosečno za tri centimetra u toku sata. Taj nivo je za 40 centimetara viši od dosadašnjeg rekorda iz 1987. godine.

Obrenovac

Iz Obrenovca je do sada evakuisano preko 4.000 ljudi, a pretpostavlja se da pomoć i spasavanje čeka više stotina ljudi. Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da se izvlače prva beživotna tela u Obrenovcu, ali napomnje da se neće izlaziti u javnost sa brojem nastradalih dok se voda ne povuče.

Iz te najkritičnije tačke u Srbiji, ljudi se mogu evakuisati samo čamcima i helikopterima. Nakon evakuacije oni se prebacuju autobusima do smeštaja u Beogradu.

Upozorava da je došlo do probijanja savskog nasipa kod TENT-a u dužini od 100 metara.

„Ukoliko se taj prekid ne sanira, na čemu se radi intenzivno, poslepodne u Obrenovcu biće mnogo gora situacija“, rekao je Marić istakavši da je u toj beogradskoj opštini trka sa vremenom i želja da se stigne do svih.

U Obrenovcu je više od 100 čamaca, uključeni su helikopteri VS i MUP-a.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…