Republički hidrometeorološki zavod izdao je referat povodom poplava koje su zadesile Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (odnosno Republiku Srpsku) i istočne delove Hrvatske. Tim povodom sutra će biti održan stručni skup u Sava Centru.

RHMZ logo

Referat čiji su autori diplomirani meteorolozi Aleksandar Nišavić, Miroljub Zarić, Mirjana Gulan i Ljiljana Dekić bavi se studijom, odnosno detaljnom analizom meteorološke situacije za vreme katastrofalnih poplava proteklog meseca. Referat je podeljen na nekoliko tačaka:

1.) Uvod

2.) Analiza sinoptičke situacije iznad Evrope u periodu od 12. do 18. maja 2014. godine

3.) Analiza količine padavina na teritoriji Republike Srbije u periodu od 12. do 18. maja 2014. godine

4.) Prognoziranje obilnih padavina korišćenjem numeričkih modela

5.) Daljinsko merenje i osmatranje padavina

6.) Aktivnosti RHMZ Srbije neposredno pre i tokom vanredne situacije

7.) RHMZ Srbije – Planovi za budućnost

8.) Inostrani mediji i agencije o poplavama na Balkanu

9.) Zaključak

Dokument je vrlo kvalitetno odrađen, prilagođen širim narodnim masama, a pritom sadrži dosta stručnih izraza i objašnjenja, kao i slika. Iz dokumenta znatiželjni mogu naučiti dosta korisnih stvari, i videti primere kako se posao odbrane od poplava i zaštita od bilo kakve vrste nepogode obavlja u Evropi, u razvijenim zemljama. Referat ima 28 strana, računajući i naslovnu stranu. Na žalost, mi nismo uspeli da pronađemo informaciju o tačnom terminu ovog stručnog skupa na kojem će biti predstavljen pomenuti referat, pa nas to navodi na zaključak da je skup zatvorenog tipa, odnosno samo za pozvane. Ukoliko to nije slučaj, verujemo da će do kraja dana biti objavljena neka informacija tim povodom.

Ovaj dokument možete preuzeti sa našeg sajta, ili sa linka na početnoj stranici sajta RHMZ.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…