Prvi ovogodišnji tropski talas zahvatio je Srbiju i region početkom ove sedmice, a temperature su ponegde prelazile 30ºC još proteklog vikenda. Statistika kaže da poslednjih godina prvi tropski talas kod nas stiže najčešće krajem maja – početkom juna meseca, dok smo ovoga puta sačekali kraj prve dekade juna. Temperature su u utorak i sredu dostizale i celih 36ºC, koliko je izmereno u Paks-u (Mađarska).

Sinoptička situacija (GFS) - 09.06.2014

Ciklon sa centrom u Atlantiku omogućio je prodor toplog vazduha iz Afrike u Evropu, a vrlo topla vazdušna masa nije zaobišla ni Balkan. Moramo priznati da ovoga puta nismo mi bili na udaru ovog toplog vazduha, već je toplije bilo u centralnoj Evropi (Švajcarska, Nemačka, Austrija…). Sve je počelo još prethodnog vikenda (7-8. jun), ali je tropski talas doživeo svoju kulminaciju juče 11. juna, kada je u Mađarskom gradiću Paksu izmereno 36.0ºC, dok je kod nas najtoplije bilo u Negotinu sa 34.0ºC, koliko je prethodnog dana izmereno u Zrenjaninu i na Paliću. Tropski talas na većini mernih stanica trajao je 4 dana (računajući i današnji), ali ponegde i dan – dva duže, odnosno kraće.

Prvi tropski talas u Srbiji - jun 2014 (Ogimet)

U regionu su tradicionalno najtopliji gradovi Mostar (BiH) i Podgorica (CG), međutim tako nije bilo i ovoga puta. Osim pomenutog Mađarskog grada, među najtoplijima u sredu bila je Gevgelija (MK) sa 35.5ºC. U Podgorici je u sredu izmereno 34.5ºC, a u Mostaru okruglo 35ºC. Veoma toplo bilo je i u Rijeci (HR) sa 34.7ºC, Drobeti Turnu Severin-u (RO) 34.5ºC, i u Vidin-u (BG) sa 33ºC.

Na nivou cele Evrope u poslednja 24h, najtoplije je na pojedinim lokacijama u Španiji i Italiji, a tu je u makedonska Gevgelija. Podsećamo, temperaturne i padavinske ekstreme možete pratiti i na našem sajtu, na stranici – Ekstremi u poslednja 24h.

Najtoplije lokacije u Evropi u poslednja 24h - 12.06.2014

Topla vazdušna masa polako se povlači iz Evrope, pa će se narednih dana lakše disati. Osveženje su već osetili stanovnici severne Evrope, a danas će ga osetiti i stanovnici većeg dela zapadne i centralne Evrope. Kod nas osveženje stiže sutra, pa će temperature u nastavku sedmice biti znatno prijatnije. Tokom vikenda i početkom naredne sedmice topao vazduh gomilaće se na krajnjem jugu, jugoistoku i istoku Evrope, i tamo se značajniji pad temperature ne očekuje. Detaljnije u našoj jučerašnjoj prognozi, ili automatskoj desetodnevnoj za bilo koju lokaciju u Srbiji i Svetu.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…