Prvo snežno jutro na Kopaoniku osvanulo je još juče – u petak 23. oktobra. Juče u 8 časova tamo je izmereno 3cm snega, dok jutros visina snežnog pokrivača iznosi 2cm.

Prvi sneg na Kopaoniku (2015) - 24. okt
Prvi sneg na Kopaoniku (2015) – 24. okt

Prvi sneg na Kopaoniku2 (2015) - 24. oktPrvi mraz u nižim predelima zabeležen je jutros u Vršcu. Na meteorološkoj stanici kraj pomenutog grada jutros je izmereno -0.7°C na 2m visine, dok se pri tlu temperatura spustila na -3°C. U pojedinim nižim predelima još ranije tokom oktobra zabeležen je slab prizemni mraz, ali je ovo prvi zvanični mraz na 2m.

U narednim danima sledi porast temperatura pa se tako očekuje otapanje snega na višim planinama, a od ponedeljka će izostati i prizemni mrazevi.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…