Jutros je na 17 od 27 meteoroloških stanica u Srbiji osmotren prvi značajniji jutarnji mraz, na visini od 2m u meteorološkom zaklonu. Dobar deo meteoroloških stanica merio je vrednosti blago ispod nule i krajem oktobra, odnosno početkom novembra, ali je ipak ovo najveći broj stanica do sada, a izmerene vrednosti su najniže ove jeseni.

Minimalne temperature u Srbiji (prvi jutarnji mraz) - 23. novembar 06UTC
Minimalne temperature u Srbiji (prvi jutarnji mraz) – 23. novembar 06UTC

Najhladnije je računajući i planinske predele bilo na Kopaoniku gde je izmereno -6.5ºC, dok je od nižih predela najniža temperatura izmerena u Kragujevcu i iznosila je -2.8ºC.

Kada je reč o pojavi prvog mraza srednji datum njegove pojave u većem delu Srbije je tokom treće dekade oktobra, a tek ponegde i tokom prve dekade novembra. To se ove jeseni i dogodilo, dobar deo meteoroloških stanica vrednosti blago ispod nule izmerio je upravo u pomenutom periodu. Srednji datum poslednjeg mraza jeste prva dekada aprila, odnosno treća dekada marta meseca – ovisno o kojoj meteorološkoj stanici se radi, i naravno ovo važi za niže predele.

Jesenji jutarnji mraz (Foto: istramet.com)
Jesenji jutarnji mraz (Foto: istramet.com)

Zaključak je da ćemo se sa mrazom družiti još dugo, a jutarnji minusi koji se očekuju narednih dana poslužiće kao uvertira i „zagrevanje“ za ono što nam sledi tokom zime – makar ona bila blaga i temperaturno iznad normale.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…