Danas su u Srbiji merene vrlo visoke temperature za februar mesec, najviša temperatura izmerena je u Smederevskoj Palanci 23.2°C, dok temperatura danas nije prešla 20°C samo na Paliću i u Negotinu (ako izuzmemo više predele). U Beogradu je današnja maksimalna temperatura iznosila okruglo 23°C.

Maksimalne temperature – 28. februar 2017 (Izvor: ogimet.com)

Danas su maksimalne temperature u Srbiji bile znatno i ekstremno iznad proseka za kraj februara. Ovo međutim nije retkost u februaru. Visoke temperature od preko 20°C zabeležene su u poslednjih 7 godina još u februaru 2016 i 2014. godine. Kada govorimo o 21. veku, visoke temperature u februaru merene su i davne 2001 i 2002. godine.

Danas su pored Smederevske Palanke 23 stepena izmerena i u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Loznici i Kruševcu. Visoke temperature danas su merene i u višim predelima, pa je tako na Zlatiboru izmereno 15°C.

Novi Sad: Proleće u Februaru napunilo bašte (Izvor: blic.rs)
Novi Sad: Proleće u Februaru napunilo bašte (Izvor: blic.rs)

Lepo vreme i temperature od 20-ak stepeni Celzijusa napunili su bašte mnogih kafića u gradovima širom Srbije. Želja za lepim vremenom i uživanjem u baštama kafića posle četiri meseca pauze odradila je svoje, tako da se danas u pojedinim kafićima u Novom Sadu i Beogradu čak tražilo koje mesto viška.

Sutra će doći do novog zahlađenja i prolaznih padavina, tako da će temperature biti primerenije dobu godine barem u naredna 3 dana, do vikenda – kada se ponovo očekuju temperature znatno iznad prosečnih.

Podeli
Jedan od osnivača i urednika sajta MeteoPlaneta, inicijator osnivanja i sadašnji predsednik Udruženja EkoMeteos. Rođen je 1993. godine u Zrenjaninu. Meteorologijom je počeo da se bavi sa svojih 9 godina, a prognozama i analizama vremena od svoje 13. godine. Njegove preokupacije su studije, ali i sve vezano za Udruženje EkoMeteos. Glavni je prognostičar i programer našeg tima. U meteorologiji ga najviše zanimaju prognoze, ali i tehnička meteorologija – automatske meteorološke stanice, radari…